"Хліб дорожчатиме": Експерти розповіли, на скільки піднімуться ціни на продукти (відео)

"Український" додасть у ціні 50-55 копійок. Батон – копійок 40.

Хліб дорожчатиме. Фото: Food.ua.

В Україні дорожчають хлібо-булочні вироби, собівартість яких напряму залежить від долара. Вартість соціального білого батона за зиму додала 20%. Подорожчав і чорний хліб. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН, журналісти якої постійно моніторять ціни на продукти в одній із загальноукраїнських торгових мереж, передають Патріоти України.

Ростиме ціна на хліб і далі, бо з лютого для промисловості подорожчали і газ, і електрика. Разом вони додали близько 5% до собівартості хліба. Ніби й небагато. Але з осені повзуть догори розцінки на борошно – ціни вже зросли на 10%. А до весни ще додасть.

Також на собівартість виробництва хліба вплинуло підвищення мінімальної зарплати від 1 січня 2017 року вдвічі – до 3,2 тис. грн. Та ще й податки на неї за кожного працівника пекарні виростуть мало не вдвічі. Ті, хто і так животів на межі рентабельності, - закриються. А це означає - менше хліба в продажу та менше конкуренції. Тобто - загроза монополії. Подібне сталося з гречкою.

Також вплинуло скасування пільг для сільгоспвиробників, адже вони часто – й пекарі. А це – ще плюс 20% до ціни на хліб. Експерти кажуть, що вартість хліба буде зростати, аж доки не досягне європейської - це близько 17 грн за хлібину. Але навіть за нинішніх цін на дешевий соціальний хліб, український лікар може купити майже 700 буханців за зарплату. А польський лікар – 1,3 тисячі "своїх" хлібин. Тож і виходить, що український хліб уже дорожчий за європейський.

"Хліб дорожчатиме. "Український" додасть у ціні 50-55 копійок. Батон – копійок 40. На жаль, дорожчатимуть і смаколики – плюс близько 10%. Але виробник змушений це робити, інакше просто не виживе", - говорить аграрний експерт Денис Марчук. Але є і гарні новини – ціни на молоко та молочні продукти, які були лідерами дорожнечі, зупинилися. Причина – корови почали телитися й збільшуються надої молока.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...