Кілери вийшли на волю завдяки Савченко?: Подробиці розслідування розстрілу авто бізнесмена з дітьми у Києві

Олександр Ряжев ( "Беня") відомий як одеський бізнесмен, ресторатор і рейдер. Він фігурував в "захопленнях" в Одесі, а також у скандалі з приватизацією та продажем універмагу "Дніпровський" в Києві.

Олександр Ряжев та машина, де його вбили. Фото: Обозреватель.

В даний час поліцейськими відпрацьовується три версії вбивства Олександра Ряжева, який був розстріляний в Києві 8 березня - це особисте життя бізнесмена, боргові відносини і професійна діяльність. Однак пріоритет віддається останній версії. Про це повідомляють Патріоти України із посиланням на Обозреватель.

НП сталася близько 19-ї години, в провулку між вулицями Казимира Малевича, 89 і Антоновича, 140 - поруч з будинком, де жив бізнесмен. Кілер відкрив вогонь по автомобілю Mercedes-Benz CLS: на місці злочину були виявлені 10 гільз калібру 9 мм.

Ряжев помер в автомобілі швидкої допомоги. Його діти (перебували на задньому сидінні) отримали вогнепальні поранення і були доставлені в лікарню.

Перша версія (проблеми в особистому житті) - малоймовірна, оскільки під час вбивства постраждали 8-річна Настя (була поранена в руку) і 5-річний Діма (отримав поранення колінного суглоба). Ця обставина говорить явно не на користь вбивства на побутовому грунті.

Друга версія, яка зачіпає пристрасть Ряжева до азартних ігор, перевіряється, але не є пріоритетною в розслідуванні. Інформації про те, що покійний точно програв комусь велику суму (не своїх, а чужих грошей), поки немає, тому в контексті цієї версії поки що перевіряються зв'язки вбитого.

Що стосується "професійної діяльності", то тут все складніше. Олександр Ряжев ( "Беня") відомий як одеський бізнесмен, ресторатор і рейдер. Він фігурував в "захопленнях" в Одесі, а також у скандалі з приватизацією та продажем універмагу "Дніпровський" в Києві (сьогодні це ТОВ "ТД Дніпровський"), за який в 2011 році отримав 200 тисяч доларів США готівкою та "пропав". Його "професійну" діяльність часто називали шахрайською, тому перевірці третьої версії приділено набагато більше уваги, ніж двом попереднім.

Поліція вивчає всі "проекти", якими останнім часом займався Олександр Ряжев і встановлює його компаньйонів, в тому числі і тих, які пов'язані з ТОВ "ТД Дніпровський". Джерела "Обозревателя" розповіли, що інвестори, яких нібито кинув "Беня", який"недопродав" їм торговий центр, "мають відношення до московських інгушів". Примітним є і той факт, що власником ТОВ "ТД Дніпровський" на сьогоднішній день є компаньйон Ряжева з ресторанного бізнесу в Одесі, тобто, де факто Олександр Ряжев і після "продажу" продовжував володіти Дніпровським універмагом і, можливо, намагався продати його ще раз .

Ще одне джерело звернуло увагу на зв'язок Олександра Ряжева (ще з "лихих 90-х" і до останнього часу) з Абу Арчаковим - лідером одеського організованого злочинного угруповання, до якого входять в основному чеченці, дагестанці і інгуші.

Також джерело провело паралель з ще одним резонансним вбивством - в Одесі. Директор найбільшої рибопромислової компанії України Валерій Кравченко разом з дружиною Тетяною повертався від родичів. Кілер дочекався, поки Кравченко заїде в гараж і проскочив у ворота. Прозвучали три постріли з пістолета з глушником, дві кулі потрапили жертві в голову і живіт. Кравченко прожив після цього 15 хвилин. За версією слідства, замовник вбивства, Сергій Левинчук, звернувся до кримінального авторитета Абу Арчакова з проханням організувати вбивство Кравченка, а той знайшов кілерів і розробив план злочину.

За словами міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка (в той час він очолював це відомство - прим.), у оперативних служб МВС існувала ціла низка "дуже серйозних доказів причетності Арчакова до цього і ряду інших серйозних злочинів в південних областях України". 24 червня 2005 року Генеральна прокуратура України винесла постанову про притягнення Арчакова в якості обвинуваченого у вбивстві керівника "Антарктики" Кравченка. Однак Арчаков втік до Росії, там його заарештували, але видати Україні відмовилися. У РФ було відкрито справу, яку потім закрили "за відсутністю складу злочину". А в Україні Абу зняли з розшуку, кажуть - за великі гроші.

За даними правоохоронців, саме Абу Арчакову підпорядковувалися ватажок впливової ОПГ Василь Маріянчук ( "Чечен", "Вася Чеченський", "Бухгалтер") і Султанбек ( "Султан") Айдамиров. На початку 1990-х кістяк банди Мар'янчука організаційно входив в ОПГ Арчакова.

У Маріянчука були власні розвідка і контррозвідка, "наружка" і бригади ліквідації. 24 члена банди "Васі Чеченського" звинувачувалися у скоєнні 28 умисних вбивств, 9 замахів на вбивства і 13 розбійних нападів. У 2014 році всі вони були засуджені. Однак завдяки закону Савченко на волю вийшли як мінімум вісім членів угруповання. Серед них - Геннадій Катанович (кличка "Світлий"), який керував двома бригадами "зачистки" - кілерами. В "робочі обов'язки" груп входило не тільки знищення конкурентів - лідерів інших банд, але і прийом замовлень на ліквідацію.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...