Конкурсний відбір, зарплата 240-300 тис. грн, житло і цілодобова охорона: Стало відомо зміст законопроекту щодо антикорупційних суддів

Щоб обрати суддів до антикорупційного суду та антикорупційної палати створюють конкурсну комісію. Це 9 осіб, третину яких призначає президент України, третину - Верховна Рада і ще третину - Міністр юстиції.

У Верховній Раді. Фото: ZN.ua.

Законопроект №6011 “Про антикорупційні суди” очікується ще з моменту прийняття закону про судоустрій та статус суддів. Сьогодні текст документу з’явився на сайті Верховної Ради, передають Патріоти України.

Автори законопроекту - нардеп від “Самопомочі”, голова комітету з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв, заступник голови парламенту Оксана Сироїд, член “Батьківщини” Іван Крулько, депутати від “БПП” Мустафа Найєм, Сергій Лещенко та Світлана Заліщук. Тож, яким вони бачать антикорупційний суд в Україні?

Антикорупційним суддям планують добре платити, а також надійно захищати їх самих та родичів: закон передбачає зарплати від 240 до 300 тис грн, цілодобову охорону та телефони, захищені від прослушки. До речі, антикорупційними суддями зможуть ставати колишні прокурори.

У пояснювальній записці до законопроекту автори зазначили, що створення антикорупційного суду передбачає закон "Про судоустрій та статус суддів", власне, як і проведення конкурсу на посади антикорупційних суддів протягом року з дати набрання чинності законом, який визначає вимоги до членів антикорупційного суду. Додається, що в результаті прийняття закону очікують на отримання наступного траншу Міжнародного валютного фонду, а також повернути до Держбюджету активи, здобуті корупційним шляхом.

Законопроект передбачає створення системи антикорупційних судів. Себто, безпосередньо Вищого антикорупційного суду та антикорупційної палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду України. Називатимемо їх антикорупційний суд і антикорупційна палата. Антикорупційний суд має складатися не більше ніж з 70 суддів. Його функції - розглядати справи, що розслідувало Національне антикорупційне бюро (хоча раніше йшлося і про справи САП, та й Соболєв таке анонсував).

Окрім того, антикорупційний суд має також аналізувати судову статистику, узагальнювати судову практику і розповідати результати Антикорупційну палату, НАБУ і САП (Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру). Антикорупційний суд на своїх зборах створює судові палати і визначає, хто до них буде входити:

- палата слідчих суддів має контролювати додержання прав, свобод і інтересів осіб у кримінальному провадженні, проте не бере участі у розгляді справи по суті;

- апеляційна палата переглядає апеляції на рішення антикорупційного суду - і не бере участі у кримінальному провадженні як суд першої інстанції;

- можливі й інші палати.

Антикорупційна палата ВСУ, що складається щонайменше з 30 осіб, тим часом має займатися касаційними скаргами на рішення антикорупційного суду. Палату очолює секретар. Його обирають строком на 4 роки і можуть звільнити судді даної палати більшістю голосів.

Антикорупційна палата має діяти на правах адміністративної автономії в межах Верховного суду та Касаційного кримінального суду Верховного суду.

Що означає ця автономія? Розпорядження голови касаційного кримінального суду ВСУ не мають дії на Антикорупційну палату, разом з цим антикорупційні судді не можуть обиратися до Великої палати ВСУ, на посаду голови чи інші керівні посади Верховного Суду.

Судді антикорупційного суду та антикорупційної палати іноді окремо, а іноді разом збираються для здійснення суддівського самоврядування. Велика палата Верховного Суду в деяких випадках може розглядати касації на рішення Антикорупційного суду після набрання ними законної сили, як і рішення Антикорупційної палати.

Вимоги до кандидата антикорупційного судді - українське громадянство, вік від 30 до 65 років, юридична освіта, компетентність, доброчесність, володіння державною мовою - і ще одна вимога на вибір:

- або суддя зі стажем щонайменше 10 років,

- або кандидат чи доктор наук у сфері права і стаж наукової роботи мінімум 10 років,

- або 10 років досвіду роботи адвокатом, йдеться про представництво в суді та/або захист від кримінального обвинувачення,

- або прокурор зі стажем щонайменше 10 років,

- або сукупний стаж 10 років у перерахованих сферах.

Є ще ряд перепон на шляху до посади антикорупційного судді, вони передбачувані - порушення присяги, непояснене майно, недостатня кваліфікація тощо. Щоб обрати суддів до антикорупційного суду та антикорупційної палати створюють конкурсну комісію. Це 9 осіб, третину яких призначає президент України, третину - Верховна Рада і ще третину - Міністр юстиції. Проте якщо з їх обранням все не так просто, 8 членів може бути достатньо, а в крайньому випадку - і 7. Члена конкурсної комісії обирають на 4 роки, а потім його можуть знову переобрати чи перепризначити.

Вимоги до члена конкурсної комісії - бездоганна ділова репутація, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет, а також значний досвід діяльності у сфері запобігання або протидії корупції. При цьому президент та парламент мають призначити щонайменше по одній особі з трьох із суддівським стажем мінімум 10 років.

Перепони на шляху до членства у конкурсній комісії - держслужба, депутатство, посада у правоохоронних чи антикорупційних органах протягом останніх 5 років. Конкурсна комісія проводить відкриті засідання та приймає рішення щонайменше семи голосами. Конкурсна комісія працює на громадських засадах.

Як відбувається конкурс на посаду антикорупційного судді?

Оголошення конкурсу - публікація на сайті комісії - подання заявок - перевірка кандидатів - докуск до конкурсу - ще одна, спеціальна перевірка - кваліфікаційний іспит - співбесіда - результати конкурсу - список рекомендованих на посаду - затвердження списку Вищою кваліфікаційною радою суддів - затвердження Вищою радою правосуддя - указ президента про призначення. Кожен з етапів детально описано у законопроекті.

Зарплата антикорупційного судді: член антикорупційного суду отримуватиме 240 тис. грн, а антикорупційної палати - 300 800 грн. Судді надається службова автівка, а за необхідності - житло, яке не можна відчужувати.

Охорона антикорупційного судді - це окрема стаття законопроекту. Цілодобова охорона надається судді, його родині чи людям, “з якими він має спільний побут”, захищені від прослуховування телефони та можливість попросити про тимчасовий прихисток, де остаточно безпечно. Все це має забезпечувати Управління державної охорони України. І ще - державна страховка судді і його родичів чи близьких.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...