Кругова порука по-вінницьки: Впливовий татусь протизаконно засадив ветерана АТО за бійку, де синок-мажор не тільки бив інших, але і сам отримав по носі

Андрій Сарвіра приїхав з зони АТО у відпустку на оголошення вироку і був затриманий.

Андрій Сарвіра. Фото: cnips.in.ua.

Боєць АТО Андрій Сарвіра в 2015 році був засуджений до п'яти років позбавлення волі через участь у бійці, в ході якої всі учасники отримали легкі тілесні ушкодження, засуджений нині тільки Андрій, оскільки він побився із сином "впливового чиновника", у якого залишився шрам на обличчі. Про подробиці цієї справи, яке тягнеться з 2008 року, в прямому ефірі Обозревателя розповів адвокат Сарвіри Андрій Кіченок, передають Патріоти України.

За словами юриста, його підзахисного незаконно утримують під вартою в СІЗО з вересня 2015 року, сам же інцидент, внаслідок якого Андрій Сарвіра опинився на лаві підсудних, стався в 2008 році у Вінниці. "У 2008 році Андрій і його друг йшли по вулиці Соборній у місті Вінниця. На зустріч йшла компанія молодих людей. Хтось з кимось зіткнувся плечем, почалася бійка. Під час бійки всі учасники отримали тілесні ушкодження. Один з них, який проходить у справі як потерпілий, отримав поріз носа", - розповів про обставини справи адвокат.

Справу кілька разів відправляли на дорозслідування, у зв'язку з неправильним оформленням документів державними обвинувачами. "Прийшов новий Кримінальний процесуальний кодекс в 2012 році, справа вже почала розслідуватися за правилами нового КПК. Хоча, насправді, ніякого нового розслідування не проводилося. Тобто було вручено повідомлення про підозру, і потім жодного документа у справі не з'явилося. З обвинувальним актом справа надійшла до суду. Під час суду суддя встановив всі обставини справи: що був факт хуліганства з боку Андрія і іншого учасника, і засудив Андрія до умовного терміну", - сказав Кіченок.

Такий вирок суду не влаштував потерпілого: він подав апеляційну скаргу, мотивуючи це тим, що під час процесу у нього не було необхідного захисту, а просто представник, який не був адвокатом. "Апеляційний суд перше рішення скасував і повернув справу до суду першої інстанції, адже були порушені права потерпілого. Але в справі не з'явилося жодного нового документа або доказів, нових обставин там не з'явилося. У 2015 році, у вересні, Андрій був засуджений за 121 статтею КК України (нанесення тяжких тілесних ушкоджень), суддя так вирішила, і він був засуджений до 5 років позбавлення волі, адже санкція статті 121 КК України - від 5 років", - наголосив адвокат.

Таке рішення суду юрист назвав несправедливим, адже в тій бійці тілесні ушкодження отримали всі, в тому числі, і його підзахисний. Мотивом такого суворого покарання, на його думку, є те, що потерпілий - "син дуже впливових людей".

Андрій Кіченок також стверджує, що його підзахисного незаконно утримують у СІЗО. "Андрія незаконно утримують під вартою в СІЗО, незаконність полягає в тому, що немає постанови слідчого судді про запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Є вирок судді, який не вступив в законну силу тому, що йде апеляція, був певний термін для того, щоб оскаржити цей вирок. І на підставі цього, його утримують під вартою. Я і мої колеги зверталися в СІЗО, але там стверджують, що його під вартою тримають законно, адже він вже засуджений. Але є стаття 17 КПК, в якій сказано, що, поки вирок суду не набере законної сили, до людини повинно бути відношення як до невинної", - розповів адвокат.

Ситуація ускладнюється ще й тим, що Сарвіра був мобілізований в АТО, але, після винесення вироку, повернуться в зону АТО він вже не зміг і через це може мати нові проблеми із законом. "Він був мобілізований на військову службу в зону АТО, суддя була сповіщена про це, він приїхав у відпустку на оголошення вироку і був затриманий", - сказав Кіченок. Він додав, що судом були повноцінно встановлені обставини цієї справи, залишає бажати кращого і доказова база, тому він не залишає надій домогтися для свого підзахисного справедливості в апеляційній інстанції.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...