Ляпас скрепам: Україна, окрім газу, відмовиться також від російського палива для АЕС

Паливо Westinghouse отримало зелене світло, і його буде встановлено на п'ятий енергоблок ЗАЕС.

Запорізька АЕС. Фото: uatom.org.

Найближчим часом передбачається віддати під завантаження американського палива Westinghouse шість енергоблоків в Україні — два блоки Південноукраїнської АЕС і чотири на Запорізькій АЕС. Про такі плани НАЕК "Енергоатом" в інтерв'ю ZN.UA розповів директор Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки Ігор Шевченко. Новину передають Патріоти України.

"На цьому етапі з нашого боку закінчено експертизу технічного вирішення поширення палива Westinghouse на енергоблок №5 Запорізької АЕС. З боку експертів і регулятора не залишилося зауважень, що перешкоджають поширенню цього палива безпосередньо на п'ятий енергоблок ЗАЕС. Це означає, що паливо Westinghouse отримало зелене світло, і його буде встановлено на п'ятий енергоблок ЗАЕС. За планами НАЕК "Енергоатом", передбачається віддати під завантаження палива Westinghouse шість енергоблоків — два блоки на ПУ АЕС і чотири на ЗАЕС", - зазначив він.

За словами Шевченка, в питанні експлуатації паливо Westinghouse зарекомендувало себе досить надійним. Водночас Шевченко припускає психологічну настороженість персоналу станцій, які звикли працювати зі старим - російським - паливом.

"Більшість персоналу звикла працювати з певним паливом, і в багатьох його заміна викликає психологічне відторгнення. Впровадження нового палива завжди тягне за собою великий обсяг додаткових робіт. Це необхідні обґрунтування, модернізації, зокрема й вузлів свіжого палива, обладнання на вузлах свіжого палива. Це потребує модернізації систем реакторного контролю. Один з аспектів впровадження палива на ЗАЕС — встановлення американської системи BEACON, яке потребує серйозних обґрунтувань, додаткових грошових вливань. Тому, можливо, є психологічна настороженість", - зазначив він.

Як повідомлялося раніше, на початку лютого на Запорізьку АЕС в рамках програми диверсифікації надійшла перша партія ядерного палива компанії Westinghouse. До цього ядерне паливо Westinghouse експлуатувалося на третьому енергоблоці Південноукраїнської АЕС. Westinghouse Electric Company є частиною групи компаній Toshiba Corporation. Технології Westinghouse є базовими для майже половини робочих атомних електростанцій світу, в тому числі для більш ніж 50% атомних станцій Європи.

У березні 2015 року голова Westinghouse Денні Родерік повідомив про готовність виконання робітпо збільшенню потужності діючих енергоблоків АЕС України. За його словами, для проведення таких робіт потрібні відносно невеликі витрати, але вони дозволять збільшити продуктивність станцій на 8-10%. Сьогодні понад 50% потреб України в електроенергії покривається за рахунок атомної енергетики. В Україні діють чотири АЕС енергоблоків загальною кількістю 15 штук. Восени 2015 року повідомлялося, що в рамках диверсифікації джерел постачання ядерного палива для атомних станцій України в 2016 році планується придбати у Westinghouse більше третини палива для АЕС , тоді як у 2015 році майже все паливо постачалося з Росії.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...