Матеріал для Гааги: Експерти Bellingcat підтвердили інформацію українського сайту про причетність російського полковника до знищення рейсу МН-17

Сергій Мучкаєв влітку 2014 року командував 53-ю Курською зенітно-ракетною бригадою, чий ЗРК "Бук-М1", згідно з розслідуванням, знищив малайзійський авіалайнер над Донбасом.

Фото:Fаcebook

Міжнародні експерти-розслідувачі Bellingcat довели причетність полковника російської армії Сергія Мучкаєва, який влітку 2014 року командував 53-ю Курською зенітно-ракетною бригадою, до знищення рейсу МН17. Про це на своїй сторінці у Facebook написав російський авіаексперт Вадим Лукашевич, передають Патріоти України.

Він прокоментував розслідування Bellingcat "MH17: потенційні підозрювані та свідки з 53-ї зенітно-ракетної бригади".

Зокрема, експерт опублікував фотографії полковника Сергія Мучкаєва, який влітку 2014 року командував 53-ю Курською зенітно-ракетною бригадою, чий ЗРК "Бук-М1", згідно з розслідуванням, знищив рейс МН17.

"Полковник Сергій Борисович Мучкаєв. Прямий, спокійний і впевнений погляд, відкрите російське обличчя. Ліворуч - у парадній формі на параді 9 травня 2015 року, праворуч - у звичайній обстановці. Людина, громадянин, російський офіцер, захисник. Чийсь батько...

Колись, складаючи присягу, він голосно промовив такі красиві слова: "Я, Мучкаєв Сергій Борисович, урочисто присягаю на вірність своїй Батьківщині - Російській Федерації. Присягаюся свято дотримуватися Конституції Російської Федерації, суворо виконувати вимоги військових статутів, накази командирів і начальників. Клянуся гідно виконувати військовий обов'язок, мужньо захищати свободу, незалежність і конституційний лад Росії, народ і Батьківщину".

Він із честю дотримав дану Батьківщині клятву, гідно виконавши свій військовий обов'язок. Саме він влітку 2014 року командував 53-ю Курською зенітно-ракетною бригадою, чий ЗРК "Бук-М1" мужньо знищив рейс МН17..." - написав Лукашевич, додавши посилання на розслідування Bellingcat.

Зазначимо, що у своєму звіті міжнародні експерти-розслідувачі вказують, що під час своєї роботи використовували, зокрема, і матеріали Цензор.НЕТ, про що пише у своєму блозі головний редактор Юрій Бутусов.

"Інформація "Цензор.НЕТ" про російських військових злочинців, в якій були вказані імена і посади військових 53-ї зенітно-ракетної бригади та їхнього командира полковника Сергія Мучкаєва, повністю підтвердилася після трьох років пошуків великої групи міжнародних експертів. На основі даних із сотень відкритих джерел у соціальних мережах дослідники "Беллінгкет" переконливо аргументували причетність зазначених нами російських військових до найтяжчого злочину.

Як повідомили близькі до розслідування джерела, у січні 2018-го матеріали "Беллінгкет" долучені до справи в повному обсязі слідчими, пройшли верифікацію, і настане час, коли ми ще про це почуємо на суді", - написав він.

Зазначимо, що у звіті "MH17: потенційні підозрювані і свідки з 53-ї зенітно-ракетної бригади" представлено докладне вивчення 53-ї зенітно-ракетної бригади, її організаційної структури та місця в ієрархії російської армії, а також військової техніки, яка перебувала в червневій і липневій колонах. У цьому звіті також представлено результати докладного вивчення солдатів і офіцерів 53-ї зенітно-ракетної бригади, що мають стосунок до згаданих колон чи інших дій Збройних сил влітку 2014 року.

У вступі до цього звіту згадується інформація Цензор.НЕТ, що командиром 53-ї зенітно-ракетної бригади у 2014 році був Сергій Борисович Мучкаєв.

"У 2014 році команда Bellingcat також виявила Мучкаєва і згадала його в нашому першому докладному звіті "Походження "Бука" сепаратистів". У цьому звіті були представлені дві фотографії свідоцтв курсантів (студентів технічного університету). Ці свідоцтва підписали "С. Мучкаєв" і "А. Сагула".

Мучкаєв вказаний на свідоцтвах як командир в/ч 32406 - 53-ї зенітно-ракетної бригади. Ці свідотцтва були підписані не пізніше 25 липня 2014 року, оскільки саме цього дня обидва курсанта виклали їх у ВК. У Розділі IV пояснюється значення цих свідоцтв і описується діяльність курсантів на базі 53-ї бригади", - йдеться в тексті розслідування.

У висновках зазначається, що Цензор.НЕТ і Bellingcat встановили, що в 2014 році 53-ю бригадою командував Сергій Борисович Мучкаєв. Оскільки він був старшим офіцером 53-ї бригади, найімовірніше, саме він прийняв рішення замінити самохідну вогняну установку "Бук" 2-го дивізіону під номером 222 на СВУ 3-го дивізіону під номером 3х2 і відправити її в Ростовську область (звідки вона згодом була переправлена до України). Якщо екіпаж "Бука" складався з російських солдатів і офіцерів, відповідальність за вибір і перевезення "Бука 3х2" несе саме Мучкаєв. Він і Дмитро Т., напевно, відповідали за підбір екіпажу "Бука 3х2", - йдеться у висновках розслідування.

Також у розслідуванні, крім іншого, згадуються ексклюзивні матеріали Цензор.НЕТ про переправлення "Бука" з Росії на Донбас, в яких згадуються імена командирів: Олексія Золотова, Cергея Мучкаєва, Артема Агібалова і Романа Горлатих.

"Матеріали "Цензор.Нет" стали одним із важливих доказів у розслідуванні загибелі малайзійського лайнера МН17 улипні 2014-го. Прочитайте. Це розслідування "Беллінгкет" увійде не лише у вирок, але і в усі енциклопедії з історії України, Росії та війни", - написав у своєму блозі Бутусов.

З повним текстом розслідування "MH17: потенційні підозрювані і свідки з 53-ї зенітно-ракетної бригади", в якому використані, зокрема, і матеріали Цензор.НЕТ, можна ознайомитися ТУТ.

"Цензор.НЕТ" неодноразово повідомляв про хід розслідування причин катастрофи "Боїнга" рейсу МН17, а також оприлюднив ексклюзивні фотографії ангара і фотографії уражальних елементів "Бук-М1-2", які фігурують у матеріалах кримінальної справи. Прокуратури Нідерландів та Австралії підготували вельми переконливу доказову базу. Зокрема було встановлено, що елементи, які уразили "Боїнг", повністю збігаються з начинкою бойової частини саме новітньої російської зенітної ракети "Бук-М1-2".

Комплекс "Бук-М1-2" був розроблений у 1997 році, поставлений на озброєння ЗС РФ в 1998-му і ніколи не поставлявся в Україну. Також незалежні експерти з Німеччини, Англії та Польщі, вивчили фрагменти уламків і склали свою думку: це частини російської ракети "Бук". Сучасна хімічна експертиза абсолютно точно встановила склад металу, виявила частки матеріалу обшивки і скла саме збитого лайнера, які пробивали ці елементи перед тим, як уразити людей.

У листопаді 2015 року Президент Петро Порошенко під час візиту до Нідерландів заявив, що Україна використовує членство в Радбезі ООН у розслідуванні трагедії "Боїнга" рейсу МН17.

У травні 2016 року австралійська юридична фірма LHD подала позов проти Росії і російського президента Володимира Путіна в Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) від імені родичів жертв "Боїнга" "Малайзійських авіаліній" рейсу MH17, збитого 17 липня 2014 року над непідконтрольними Україні територіями східної частини країни. Позов, у якому РФ і В.Путін зазначені як відповідач і який вимагає компенсацію у розмірі $ 10 млн за кожного пасажира, було подано 9 травня.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...