"Міноборони і Генштаб провалили наказ Порошенка" – Бутусов

​Генштаб гальмує розробку програми розвитку ЗСУ для збереження ручного режиму управління армією.

Генштаб і Міноборони провалили доручення президента. Ілюстрація:intvua.com

Президент України Петро Порошенко ще в жовтні 2014 року поставив міністру оборони Степану Полтораку завдання забезпечити спільно з Генштабом підготовку основних документів оборонного планування. Зокрема, мова йшла про "Стратегію національної безпеки", зміну військової доктрини та підготовку нової редакції програми розвитку збройних сил України та державної програми розвитку озброєнь і військової техніки. Однак Міноборони та Генштаб не виконали розпорядження президента. Про це пише журналіст і військовий експерт Юрій Бутусов у статті для DT.UA., повідомляють Патріоти України.

"Те, що цей документ не розроблено під час війни, і провалено виконання розпорядження президента 14-місячної давності — пряма відповідальність міністра оборони і начальника Генерального штабу. Відповідальність спільна, хоча очевидно, що розробити оригінальний проект мав саме Генштаб, і саме Генштаб гальмує розробку, щоб зберегти ручний режим управління армією, вільний від усякого контролю і відповідальності", - підкреслює Бутусов.

Відсутність програми розвитку Збройних сил робить практично неможливими будь-які реформи і громадянський контроль за армією і за бюджетними витратами Міністерства оборони. "Програма розвитку ЗСУ — це зараз ключовий документ, за відсутності якого будь-які системні процеси в ЗСУ неможливі.

Неможливі реформи, неможливо проконтролювати, як витрачаються народні гроші", - зазначає він. Без наявності програм розвитку ЗСУ, озброєнь і військової техніки неможливо оцінити, наскільки професійно і грамотно планується розвиток армії, наскільки виправдані управлінські рішення, як повинні проходити реформи, як буде розвиватися військова промисловість, які її пріоритети, а також неможливо точно планувати бюджетні видатки, ні чітко контролювати цільовий характер витрат, додає воєнний експерт.

Також указом президента від 26 травня 2015 р. було передбачено доручення Кабміну завершити до 30 травня 2015 р. виконання заходів комплексного огляду сектору безпеки і оборони України, розробити і внести на розгляд РНБО комплексні пропозиції щодо реформування органів сектору безпеки і оборони.

Згідно з інформацією комітету ВР з питань національної безпеки і оборони, у відповідності з розробленим планом парламент повинен прийняти понад 30 профільних реформаторських законів. Але ці комплексні пропозиції почнуть наділятися в рішення тільки наступного року.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...