Може бути грандіозний скандал: Що спільного між РФ і Трампом, якщо поєднати розрізнені факти - The New York Times

Якщо команда Трампа мала таємні контакти і обмінювалася таємними повідомленнями з Москвою, добре знаючи про зусилля Росії нанести удар по американському політичному процесу, нинішньому президенту США бути непереливки.

Протести проти Трампа у Вашингтоні. Ілюстрація:zik.ua

Мені подобався серіал "Картковий будиночок", але мені завжди здавалося, що автори перегинають палицю і сюжет неправдоподібний. Після семи тижнів президентства Трампа я повинен принести вибачення "Картковому будиночку". Ніщо більше не здається неможливим. Про це пише журналіст Ніколас Крістоф на сайті The New York Times, передають Патріоти України, продовжуючи:

Це стосується і самих вражаючих підозр, а саме, що команда Трампа так чи інакше змовилась з Росією, щоб та втрутилася в американські вибори. Це центральне питання, на якому необхідно продовжувати фокусуватися.

У цій справі багато розрізнених фактів, і виклик - в тому, як зібрати їх воєдино. Можливо, мають місце прості збіги. На мій погляд, занадто багато уваги зосереджено на генеральному прокурорі Джеффові Сешнсу, в той час як діяльність Пола Манафорта, екс-глави передвиборної кампанії Трампа, висвітлена недостатньо.

Ось 10 важливих моментів:

1. Президент Трамп і його помічники багаторазово брехливо заперечували зв'язки з Росією. Газета USA Today нарахувала як мінімум 20 таких епізодів. Але тепер ми знаємо, що контакти принаймні півдюжини людей з кола Трампа і високопоставлених російських чиновників мали місце.

2. Причина всіх цих контактів однозначно не ясна. Коли 15 січня Майку Пенсу поставили запитання про те, чи контактувала команда Трампа з російськими чиновниками, він відповів: "Звичайно ж, ні. Навіщо нам це?". Ось і ми не знаємо, пане віце-президент ...

3. Мало місце незрозуміле листування між комп'ютерним сервером Trump Organization і російським "Альфа-банком", який пов'язаний з президентом Володимиром Путіним. Воно включало в себе 2700 "переглядів" повідомлень, що ініціюють спілкування. Деяким дослідникам все це здалося вкрай підозрілим, на думку інших, цьому могло бути невинне пояснення, на кшталт спаму. Що це було насправді, нам поки не відомо.

4. На користь "багаторазових" і "постійних" контактів посадових осіб зі штабу Трампа з російськими спецслужбами, про які повідомляли The New York Times і CNN, кажуть і перехоплення повідомлень російських чиновників, і стеження урядів Великобританії та Нідерландів за зустрічами в Європі між росіянами і членами команди Трампа.

5. Авторитетний експерт по Росії і колишній співробітник MI-6 Крістофер Стіл пред'явив знамените досьє, в якому стверджується, що росіяни зняли компрометуюче Трампа відео в 2013 році і що члени команди Трампа змовилися з Кремлем, щоб вплинути на вибори в США.

У досьє з посиланням на російські джерела повідомляється, що ця домовленість була досягнута під час "повної поінформованості та злагоди Трампа". В обмін на допомогу Москви "команда Трампа погодилася зайняти позицію нейтралітету щодо втручання Росії в Україну під час передвиборної агітації". Колишній директор Національної розвідки США Джеймс Клеппер заявляє, що у нього немає підтверджень цієї змови, але виступає за розслідування цих заяв.

6. Трамп висловив збиваючий з пантелику прихильний погляд на Росію, а також призначив чиновників, дружньо налаштованих по відношенню до Москви. Під час виборчої кампанії він не оцінював як проблему питання вторгнення Росії в Україну.

7. Соратник Трампа Роджер Стоун, судячи з усього, добре знав про оприлюднення електронного листування передвиборної кампанії Хілларі Клінтон з боку Росії за допомогою "WikiLeaks". Ще в серпні, за два місяці до того, як було опубліковано листування Джона Подести, глави штабу Клінтон, Стоун написав в Twitter: "Повір мені, скоро Подесті кришка". А в жовтні - за шість днів до зливу листування - Стоун написав в Twitter: "Хілларі Клінтон кінець. #Wikileaks".

8. Сешнс, судячи з усього, - це помилковий слід - він не був секретним каналом для зв'язку з Кремлем. Більш цікавою ланкою головоломки є Манафорт, на якому зосередилися слідчі через його давні зв'язки з Росією.

9. "З Росії до нас йде великий грошовий потік" - так говорив Дональд Трамп-молодший в 2008 році. Росія могла отримати вплив на Трампа через позики його компанії або інші бізнес-угоди. Прояснити ці підозри можна було б, вивчивши податкову декларацію Трампа: будь-яке розслідування уряду, при якому не будуть ретельно розглянуті декларації Трампа, буде недостатньо ретельним.

10. Навіть більшість республіканців визнають, що, як сказав Джордж Буш-молодший: "Нам потрібні відповіді". Комітети з розвідки Палати представників і Сенату здебільшого працюють за закритими дверима, в той час як ми жадаємо прозорості. Вкрай необхідне незалежне розслідування за зразком комісії щодо подій 11 вересня.

Коли друзі випитують, як, на мою думку, йдуть справи насправді, я відповідаю: Вважаю, що Трамп і Путін не укладали чіткої бартерної угоди, щоб спільно "вкрасти" вибори, скоріш можна говорити про щось неоднозначне, менше схоже на операцію, - почасти тому, що наміром Путіна було нашкодити Клінтон, і він не припускав, що Трамп насправді може перемогти.

Однак я не здивуюся, якщо команда Трампа мала таємні контакти і обмінювалася таємними повідомленнями (з Москвою), добре знаючи про зусилля Росії нанести удар по американському політичному процесу. Це буде грандіозний скандал.

Одна з причин, по якій мої підозри посилюються все більше і більше - це лють, з якою Трамп зустрічає викриття преси та відгукується про Барака Обаму. Іноді здається, що Трамп просто збожеволів. Журналісти вирахували, що президент впадає в гнів, вибухає тирадами і сипле погрозами на адресу розслідувачів саме тоді, коли вони, рухаючись в правильному напрямку, підходять зовсім близько.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...