Митарства тих, хто не зрадив Батьківщину: Правозахисники в шоці, як українська влада знущається над переселенцями

Правозахисники стверджують, що зараз в Україні йде масове порушення прав людини.

Ілюстрація:uapress.infoТотальна атака, яку почали на біженців представники СБУ і Мінсоцполітики України під негласним гаслом "бий" липових переселенців "рятуй казну!" обернулася вже трагедіями. У пенсіонерів не витримує серце від знущань, яким їх піддає держава, позбавляючи не тільки засобів до існування, але і практично всіх конституційних прав. Про це пише видання Donbass.ua, інформують Патріоти України.

Правовий аналітик ВБФ "Право на захист" Олена Виноградова запевняє, що український уряд ігнорує ті зміни в Законі про права ВПО (внутрішньо переміщених осіб - ред.), які вступили в силу в січні цього року.

"Одним з нововведень закону було запровадження положень про безстроковість довідки ВПО. Але близько 60% опитаних співробітників органів місцевої влади сказали, що вони видають довідки терміном дії на 6 місяців, - повідомила Виноградова. - Вони вказували різні причини таких дій (то програма реєстрації переселенців нібито не дозволяє їм видавати безстрокові довідки, що технічно можна усунути за кілька хвилин; то відсутні якоїсь "інструкції зверху"). Які інструкції повинні надходити співробітникам органів місцевої влади, якщо є пряма вказівка на це в законі нам, правозахисникам, невідомо.

Крім цього, деякі внутрішньо переміщені особи скаржаться, що у них є проблеми з соціальними виплатами, які не пов'язані зі списками СБУ. Деякі переселенці не отримують адресну допомогу протягом трьох місяців.

Також переселенці зіткнулися з безліччю проблем, пов'язаних зі штампами Державної міграційної служби. Так, в законі вказується, що довідка є дійсною з моменту її видачі, і ніяких відміток інших органів державної влади на ній бути не повинно.

"Опитані співробітники управління праці та соціального захисту кажуть, що вони не призначають соціальних виплат ВПО, якщо у них на довідках немає цієї позначки, або якщо вони вичерпали термін своєї дії. У свою чергу співробітники міграційної служби вказують, що вони дотримуються вимог закону, і не проставляють переселенцям позначки в довідках. Таким чином, люди просто опинилися в пастці," - зазначає Виноградова.

За її словами, зараз в Україні йде масове порушення прав людини. Правозахисники використовують всі законні методи впливу для переконання органів влади, але ті не реагують.

"Верифікація як така ще не проводиться. Є списки СБУ. Кількість людей, які потрапляють в них, змушує підозрювати, що люди бралися навмання. У Луганській області, де зареєстровано більше 200 тисяч переселенців, одержувачами допомоги на оренду житла є всього 4 тисячі, а в списки СБУ потрапило 125 тисяч, приблизно половина. Така ж ситуація в Запорізькій області", - зазначає голова Всеукраїнської організації у справах вимушених переселенців Оксана Єрмішина.

"У Слов'янську, наприклад, 17 тисяч позбавили соцвиплат за те, що у них не було пропусків на непідконтрольну територію. СБУ припустила, що якщо пропусків немає, то ти проживаєш постійно на непідконтрольній. На кін ставляться життя. Ми вже знаємо про смертельні випадки. У Запорізькій області через ось цю вакханалію і призупинення пенсій було 4 випадки інсультів, один з них з летальним результатом".

Спеціаліст підкреслює, що люди, наприклад, не повинні отримувати соцвиплати на оренду житла, якщо не поїхали з окупованих територій. Але це ніяк не відноситься до пенсій.

"У нас за законодавством пенсія - ця виплата, яка не залежить від місця проживання. А виходить, що якщо людина вибрала триколор і переїхала до Росії, їй справно платять, а людина, яка не може з якихось обставин виїхати з окупованої території, ворог народу, її потрібно позбавити пенсії. Це страхова виплата, не соціальна", - підкреслює Єрмішина.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...