На 60 млн рублів: Microsoft "спалили" на продажах для російських "Буків" і Керченського моста

Люди, які брали участь у п'яти угодах, підтвердили поставку програмного забезпечення у РФ.

Росіяни придбали програмне забезпечення Microsoft. Ілюстрація: AndroidInsider.ru.

Російські державні компанії та організації, а також підприємства в окупованому Криму купували програмне забезпечення, яке виробляється Microsoft Corp, незважаючи на санкції, що забороняють фірмам, які базуються у США, укладати з ними угоди. Про це свідчать офіційні дані системи держзакупівель, передають Патріоти України із посиланням на Reuters.

Зазначається, що в кожному випадку продукція була придбана у третіх осіб, і журналісти не знайшли доказів, що Microsoft продавала її безпосередньо організаціям, які знаходяться під санкціями. За наявними даними мова йде про придбання не менше 5 тис. продуктів Microsoft на суму понад 60 млн руб. (Близько $1,03 мільйона).

"Ця сума відносно невелика, проте подібне ПО вкрай важливе для діяльності багатьох російських компаній і організацій, а також підприємств у Криму. Крім того, база даних не враховує приватні компанії, тому масштаб проблеми може виявитися набагато більшим", - сказано в матеріалі.

Водночас у Microsoft заявили, що "твердо прихильні дотримання правових вимог і в останні тижні вивчають це питання". При цьому люди, які брали участь у п'яти угодах, підтвердили поставку програмного забезпечення у РФ.

"Якщо сьогодні вимкнути всі програмні продукти Microsoft у Криму, відсотків дев'яносто економіки Криму просто зупиниться", - сказав один із перепродавців цієї продукції, котрий розмовляв на умовах анонімності через делікатність питання. Серед організацій, які перебувають під санкціями та які придбали продукцію Microsoft - концерн Алмаз-Антей, розробник зенітних ракетних комплексів Бук.

Серед інших покупців продукції Microsoft - Головдержекспертиза Росії, що бере участь у роботі над проектом мосту через Керченську протоку, а також санаторій "Крим" Міноборони РФ, свідчать дані системи держзакупівель. Як відомо, санкції США, зокрема, забороняють експорт американськими компаніями будь-яких продуктів, послуг та технологій у Крим.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...