На честь доньки Ярослава Мудрого, королеви Франції, назвали сорт троянд

Особливий сорт троянди вивели у Франції у 1990-х. Має запах чайного сорту, а колір білий. Троянда морозостійка. Тепер нею можна помилуватися і у Києві.

Анна Ярославна на Львівській площі. Фото: gazeta.ua.

На честь доньки Ярослава Мудрого Анни, королеви Франції, на Львівській площі у столиці висадили особливий сорт троянд - Anne de Kiev. Минулої п'ятниці, 26 травня, там втретє пройшов Міжнародний фестиваль мистецтв Anne de Kiev Fest. Про це повідомляють Патріоти України із посиланням на gazeta.ua.

"Цей сквер на Львівській площі кілька років хочуть знищити. Ставлять незрозумілі ятки, ларьки. Однак ми тримаємось. З цього року започатковуємо нову традицію. Пам'ятник Анні Ярославні будемо одягати", - розповів головний куратор фестивалю Федір Баландін.

Скульптуру української княжни у вигляді дівчинки столична швейна фабрика "Юність" одягла у темно-зелений піджак, білі сорочку і спідницю. Пам'ятник Анні Ярославні створив скульптор Костянтин Скритуцький. У листопаді 2016-го його встановили на Львівській площі за фінансової допомоги французького підприємця Бертрана Коста.

У сквері відкрили 3 клумби, присвячені французькому, бельгійському та швейцарському посольствам в Україні. "Анна Ярославна вийшла за короля Генріха І і пов'язала міцними зв'язками Україну і Францію. Вона єднає бельгійців, швейцарців і французів. Ці клумби потрібно буде ще плекати. Однак вони стануть символом України, яка волею свого народу здобула незалежність, свободу та повернення до Європи, в якій Київська Русь колись мала повноправне місце", - сказала посол Франції Ізабель Дюмон.

На трьох іноземних клумбах дипломати висадили кущі троянди, вирощеної у Франції і названої на честь Анни Ярославни. "Всього висадили 55 кущів. Композицію доповнили чорнобривцями, півоніями і петуніями", - додала садівниця Ірина Мороз. Особливий сорт троянди вивели у Франції у 1990-х. Має запах чайного сорту, а колір білий. Троянда морозостійка.

Протягом святкування площу поступово заповнювали парфуми, спеціально розроблені до фестивалю. Аромат Anne de Kiev створив співзасновник гільдії українських парфумерів Богдан Зубченко.

"В основі парфумів - аромат однойменної троянди. Також там є ноти меду, бджолиного воску, мирри, смоли опопонаксу, фруктові відтінки - суниці. Всі вони для того, щоб відтворити справжній аромат троянди. Її квіти не є сировиною для вироблення олії. Мені потрібно було досліджувати аромат", - розповідає Богдан Зубченко. - Anne de Kiev - була моїм натхненням. Аромат вийшов жіночний, витончений, але водночас королівський. У ньому - відчуття помпезності. Однак все гармонійно поєднано з зеленими нотами, деревинними. Є тонка нота ладану. Вона додає аромату сакральність".

Святкування доповнили виступи місцевих шкіл з поглибленим вивченням французької. Під час заходу відбулася київська прем'єра вистави Львівського національного академічного драматичного театру ім. Марії Заньковецької "Ярославна - королева Франції".

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...