На межі екологічної катастрофи: Якщо затопить шахту "Юнком", то заражена вода потрапить у Сіверський Донець, - Волинець

Екологи б'ють на сполох, заявляючи про дуже серйозну загрозу для регіону.

Шахта "Юнком". Фото:was.media

В результаті затоплення шахти "Юнком", розташованій під окупованим Єнакієвим в селищі Бунге Донецької області, де проводився ядерний вибух, заражені води можуть через півроку опинитися в Сіверському Донці. Про це розповів глава незалежної профспілки гірників Михайло Волинець, передають Патріоти України з посиланням на DonPress.

Він заявив, що шахту закрили в 2002 році. Тоді ж побудували спеціальну насосну станцію, щоб викачувати воду на поверхню і відстежувати рівень радіоактивного забруднення. При цьому, якщо відкачування води припинити, то води з "Юнкома" можуть потрапити в виробки шахти "Олександр-Захід" в окупованій Горлівці.

Волинець додав: "Якщо відкачування води припинять, то виникне ще одна проблема, адже поруч розташована ще одна неробоча шахта "Олександр-Захід". На її території свого часу стався викид монохлорбензолу (сильна кров'яна отрута, що викликає перетворення гемоглобіну в метгемоглобін, а також паралізує центральну нервову систему. Проникає в організм через шкіру. Один міліграм мононітрохлорбензолу при попаданні в організм людини призводить до смерті, - ред.).

В результаті цього загинуло троє шахтарів і близько 200 шахтарів моментально отримали інвалідність. Шахтні води не просто отруйні, вони засолені. Не можна припиняти викачувати воду, тому що через півроку вона вийде на поверхню і потрапить в річку Сіверський Донець".

Крім того, про серйозну загрозу регіону заявив і еколог Олексій Василюк: "Захоплених шахт дуже багато. Всі вони пов'язані між собою дренажними конструкціями. Ніхто не може сказати наскільки і яка з шахт затоплена вже на сьогодні. Перебої з енергопостачанням, які там відбувалися в різний час, означають припинення відкачки води і як наслідок - підтоплення.

Кажуть, що затоплення шахт створює проблему для їх майбутньої експлуатації і досі рідко згадують про екологічні наслідки. Шахтні води з глибоких шарів земної поверхні піднімаються вище і можуть потрапити в ґрунтові води або в поверхневі. Затоплення однієї шахти призводить до затоплення інших шахт".

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...