"На телефоні з владою": Журналіст розказав, хто "кришує" бурштинову мафію на Рівненщині

В регіоні сьогодні існують цілі "бурштинові республіки", а "бурштинові авторитети" там вирішують набагато більше, ніж влада області чи навіть Києва.

Бурштинова мафія живе у змові з владою. Ілюстрація:esfil.com.ua

Після широкого розголосу в ЗМІ проблеми нелегального видобутку бурштину в Рівненській області ситуація дещо змінилася, але нелегальні заробітчани "сонячного каменю" все ще продовжують "працювати", тільки тепер більш обережно, переважно ночами. Про це в інтерв'ю Цензор.НЕТ розповів журналіст Олевського інформаційного порталу Олександр Ніколайчук, відомий своєю боротьбою з бурштинової мафією, зазначають Патріоти України.

"Дещо змінилося. Коли ми надали розголосу проблемі, почалися рейди змішаних загонів правоохоронців - поліції і СБУ. Вони ті блокпости розігнали. І зараз такого відкритого бандитизму серед білого дня, як раніше, немає. Однак мене цікавить інше.

Ось в тому ж липні минулого року президент на нараді з силовиками у Львові бив рукою по столі і строго зажадав припинити незаконний видобуток бурштину. і його призупинили буквально за два тижні! Причому не відбулося ніяких зіткнень, ніякої стрілянини, не довелося, як дехто боявся, вводити гвардію або ще когось.

Про що це говорить? з одного боку, що при бажанні порядок можна навести. Але з іншого - що головні представники бурштинової мафії постійно знаходяться, м'яко кажучи, "на телефоні" з представниками влади ", - зазначив журналіст .

Звинувачувати правоохоронців, які мляво борються конкретно з криміналом, в даній ситуації не зовсім правильно, вважає Ніколайчук.

"Я спілкувався з керівництвом міліції. У них недокомплектація - відсотків тридцять п'ять. Для пересування по нашому бездоріжжю вони мають тільки старенький уазик, "Славуту" і службову "Шкоду". А у бандитів - "лендкрузери", "рейнджровери", словом, адаптовані для переміщення на Поліссі позашляховики", - зазначає журналіст.

Разом з тим, Ніколайчук зазначає, що в регіоні сьогодні існують цілі "бурштинові республіки". "Не в такому масштабі, як в 2015 році, але реально існують території "свавілля", де офіційної влади майже немає. "Бурштинові авторитети" там вирішують набагато більше, ніж влада області чи навіть Києва. Ці хлопці просто скуповують цілі села", - розповідає журналіст.

Ця ситуація, в свою чергу, призводить до тотальної деградації населення, яке нічого робити не хоче, а хоче тільки добувати бурштин, вважає Ніколайчук. До незаконного промислу залучають навіть дітей, які замість того, щоб відвідувати школу - видобувають бурштин. Непоодинокими є і випадки травмування і навіть загибелі під час нелегального видобутку бурштину.

"Я розумію, що в переважній більшості ці люди не мають роботи. Але ж не вони самі проявили ініціативу і організували весь цей промисел! І задіяні в цьому, крім бандитів і псевдоактівістів, і органи влади", - зазначає Ніколайчук.

Ексчиновник Нацполіції, який скандалив у ресторані Goodwine, засвітився у компанії нардепа Тищенка (фото)

середа, 24 квітень 2024, 20:17

Експрацівник департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України Віталій Манасян засвітився у компанії нардепа Миколи Тищенка. Про це свідчить світлина, опублікована журналістом «Української правди» Михайлом Ткачом, передають Патріоти України. «Н...

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...