На Валуєва натякають? Вчені заявили, що "російські" неандертальці вимерли пізніше "західних"

​Неандертальці, що населяли територію Росії, протрималися на кілька тисяч років довше, ніж їхні західні побратими.

Неандертальці. Фото: ЖЖНеандертальці на території Росії вимерли на кілька тисячоліть пізніше, ніж в іншій частині Європи. Про на конференції в Санкт-Петербурзі розповів провідний науковий співробітник Відділу палеоліту Інституту історії матеріальної культури РАН (ИИМК), доктор історичних наук Леонід Вішняцкій, повідомляють Патріоти України.

Він зазначив, що в 2014 році група дослідників з лабораторій Оксфорда застосувала нову методику радіовуглецевого датування, щоб визначити, до якого часу відносяться найпізніші сліди життя неандертальців. Підсумком роботи стала дата в 40 тисяч Л.М.

Російські дослідники вирішили застосувати ту ж методику до своїх матеріалів, зокрема, отриманих під час розкопок Бетовского археологічного комплексу. Нові дати дозволяють припускати, що неандертальці існували в Європейській частині Росії довше, ніж «на Заході» - приблизно на 6-8 тисяч років.

Однак археологи поки ставляться нових результатів з обережністю. «Це цікавий факт, який потребує перевірок і наповнення новими даними, ніхто поки не робить остаточних висновків. Потрібно застосувати новітні методи датування до інших археологічних пам'яток. Така робота може зайняти 10-15 років», - зазначила молодший науковий співробітник Відділу палеоліту ИИМК РАН Євгенія Ткач.

Лінії неандертальців і людей сучасного виду розійшлися від загального предка близько 500 тисяч років тому. Передбачається, що в піку розвитку чисельність неандертальців досягала приблизно 70 тисяч. Але їх число незмінно скорочувалася, поки Homo neanderthalensis не вимерли.

Люди сучасного вигляду - сапієнси - прийшли в Європу близько 50 тисяч років назад і якийсь час співіснували з неандертальцями. Деякі дослідники навіть припускали, що саме наші предки «доклали руку» до зникнення родинного виду. Інші говорили, що неандертальці змішувалися з Homo sapiens до тих пір, поки не були повністю асимільовані.

Прихильники ще однієї теорії вважали, що причиною вимирання Homo neanderthalensis стало супервивеження в Кампанії (район сучасного Неаполя), яке близько 40 тисяч років тому призвело до різкого похолодання. Однак жодна з цих версій поки не отримала загального визнання.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...