На запрошення Києва НАТО слід скерувати свій флот у Маріуполь, - Atlantic Council

США і НАТО зобов'язані продемонструвати Москві готовність захищати свободу судноплавства і суверенітет України в Азовському морі.

В Азовському морі має бути створена база ВМС України. Ілюстрація: Гордон

Захід повинен показати Росії, що порушення свободи й безпеки судноплавства в Азовському морі приведе до появи в Україні військово-морських підрозділів НАТО. Про це пише експерт із міжнародних відносин Стівен Бланк, зазначають Патріоти України.

"В ідеалі НАТО на запрошення Києва має скерувати флот до Маріуполя, щоб розвінчати претензії Росії та показати Путіну, що вторгнення в Україну привело НАТО в Україну. Адже це саме те, чому Росія прагне запобігти", – вважає Бланк. Він додав, що навряд чи НАТО дослухається до його поради.

"Але також малоймовірно, що Росія повністю заблокує Азовське море або буде відкривати вогонь [по суднах]", – написав експерт. Він провів паралель між діями російських кораблів в Азовському морі і поведінкою китайських військових у Південно-Китайському та Східно-Китайському морях.

Напруга у відносинах між США і Китаєм зросла після розміщення Пекіном ракет на спірному острові в Південно-Китайському морі. Штати скерували в регіон авіаносну ударну групу. "Наслідування Москви китайських операцій ґрунтується на контактах генеральних штабів РФ і КНР та спільних навчаннях цих країн. Створено щось на зразок неформального військового союзу: одна сторона вивчає реакцію США, друга здійснює аналогічні заходи в іншому регіоні", – зазначив Бланк.

В Азії США проводять операції із гарантування безпеки судноплавства, які варто було б поширити і на Азовське море, вважає автор. "Демонстрація Москві і всім іншим, що Сполучені Штати будуть захищати свободу судноплавства і суверенітет України в Чорному та Азовському морях, не менш важлива, ніж дії в Південно-Китайському морі. Настав час зробити це разом із нашими союзниками по НАТО; це так само життєво важливо для них, як і для нас", – підсумував Бланк.

У квітні російські прикордонники почали зупиняти судна в Азовському морі. Протягом шести місяців РФ затримала понад 200 іноземних суден, заявили в Держприкордонслужбі України.

У вересні Рада національної безпеки і оборони України затвердила комплекс заходів, спрямованих на захист національних інтересів України у південних регіонах, акваторіях Азовського і Чорного морів. У Держприкордонслужбі України повідомили, що приблизно 270 спецпризначенців скерують на службу в підрозділи на Азовському й Чорному морях.

До кінця 2018 року в Азовському морі планують створити базу ВМС, щоб протистояти агресивним діям РФ у цьому регіоні, зазначили в українському Кабміні. За даними Державної прикордонної служби України на кінець жовтня, РФ уже сформувала групу з більш ніж 120 кораблів і катерів в Азовському морі.

Європейський парламент 25 жовтня ухвалив резолюцію, у якій висловив стурбованість порушенням Росією міжнародного права в Азовському морі. У документі засуджено надмірну активність РФ у перевірці комерційних суден в акваторії Азова – як українських, так і третіх країн, зокрема тих, які йдуть під прапорами держав ЄС.

Джерело: Atlantic Council

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...