Найгучніше вбивство року: Як "дипломати" позбавляли життя Хашогджі, нові моторошні подробиці (відео)

За добу до вбивства з Ер-Ріяда в Стамбул прибули дві групи спецагентів. Вони оглянули Белградський ліс в 88 кілометрах від Стамбула, щоб в майбутньому заховати останки журналіста, а потім відключили камери відеоспостереження в консульстві.

Фото:Главком

Три тижні тому після відвідин консульства Саудівської Аравії в Стамбулі пропав дисидент і журналіст Washington Post Джамаль Хашогджі. Його зникнення стало найбільш обговорюваною новиною за останній час в світі, передають Патріоти України.

23 жовтня глава турецької опозиційної партії Vagan Догу Перінчек заявив, що останки журналіста було знайдено в колодязі на території резиденції генерального консула Саудівської Аравії в Стамбулі, яка знаходиться на відстані декількох сотень метрів від будівлі генконсульства.

Хто такий Джамаль Хашогджі

59-річний Джамаль Хашогджі - журналіст і публіцист, що народився в Саудівській Аравії, і був змушений емігрувати в США через критику влади. Він здобув вищу освіту в американському університеті штату Індіана, а згодом був репортером і редактором багатьох саудівських видань. У 90-х роках працював кореспондентом в Афганістані, Алжирі, Кувейті, Судані та інших державах Близького Сходу. У цей період він кілька разів брав особисто інтерв'ю у лідера Аль-Каїди, терориста Усами бен Ладена.

У 2003 і 2007 роках журналіст був головним редактором впливової щоденної газети Al Watan. Однак обидва рази його змусили піти через скандальні матеріали, в яких автор критикував вплив релігійного істеблішменту і жорсткі ісламські норми в королівстві саудитів.

Після цього Хашогджі не раз писав для міжнародних ЗМІ, наприклад, BBC і The Washington Post. З 2017 року він почав працювати на постійній основі у виданні The Washington Post і остаточно перебрався жити до Америки.

2 жовтня: Увійшов в консульство і пропав

У цей день Джамаль Хашогджі приїхав в консульство, щоб оформити свідоцтво про розлучення з дружиною, яка проживає в Саудівській Аравії. Документ знадобився для укладення нового шлюбу. Зустріч в диппредставництві була призначена на 13:30, Хашогджі прибув туди раніше на 15 хвилин.

Хашогджі був зі своєю нареченою Хатідже Дженгіз, однак її не пустили в будівлю консульства. Дівчина залишилася чекати зовні з двома телефонами журналіста. Через п'ять годин один із співробітників консульства повідомив їй, що журналіст вже пішов і чекати його більше не потрібно. З тих пір репортер не виходив на зв'язок, ніхто його більше не бачив. Хатідже Дженгіз викликала поліцію і звернулася до влади Анкари.

За даними ЗМІ, турецькому персоналу в консульстві в день зникнення журналіста сказали не приходити на роботу.

Крім того, Хатідже Дженгіз звернулася до американського президента Дональда Трампа з відкритим листом, в якому вказала, що Хашогджі в стамбульське консульство його рідної країни прийшов вдруге: 28 вересня він уже відвідував дипмісію, домовившись про оформлення необхідних документів - його запевнили, що вони будуть готові.

3 жовтня: в консульстві нічого не знають

У ЗМІ надійшла інформація про зникнення журналіста. Влада Туреччини та Саудівської Аравії, включаючи консульство Стамбула і Посольство Саудівської Аравії у Вашингтоні, коментарі не давали. Офіційний представник США підтвердив, що вони бачили звіти і шукали інформацію про журналіста.

Наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман Аль Сауд розповів Bloomberg, що влада готова співпрацювати в зв'язку з розслідуванням: "Ми готові допомогти турецькому уряду і дати йому обшукати наші приміщення. Консульство є суверенною територією, але ми дозволимо чиновникам увійти і робити те, що вони хочуть. Якщо вони просять про це, звичайно, ми дозволимо. Нам нема чого приховувати".

Саудівська влада заявляла, що Хашогджі покинув консульство в той же день, коли увійшов до нього - 2 жовтня, і більше вони нічого не знають. Саудівські чиновники спростовують повідомлення про те, що Хашогджі був убитий в консульстві:

«Ці звинувачення не обгрунтовані, і є сумнів в тому, що вони прийшли від офіційних осіб Туреччини, які поінформовані про розслідування або уповноважені прокоментувати це питання».

8 жовтня

У цей день неназвані турецькі чиновники повідомили Reuters і Washington Post, що журналіст був убитий в консульстві, але ніяких доказів або подробиць не було.

9 жовтня: заява Ердогана

Реджеп Ердоган дав доручення провести власне розслідування історії зникнення журналіста. Турецький президент назвав Хашогджі своїми «старим другом», якого він давно знає. Крім того, Ердоган зажадав від уряду Саудівської Аравії надати відеозапис того, як журналіст залишає будівлю консульства.

10 жовтня: доказів як і раніше немає

Турецька розвідка з'ясувала, що Хашогджі вбили 2 жовтня прямо в будівлі консульства. Згідно з попередніми даними, його тіло розчленували, а після вивезли з території консульства.

Згідно з даними, які оприлюднила турецька газета Sabah, а також The New York Times (з посиланням на джерела в турецькій розвідці), в спецоперації брали участь 15 агентів, які в день злочину прилетіли до Стамбулу з Саудівської Аравії. Крім того, їх переліт обслуговувала компанія Sky Prime Aviation, близька до уряду саудівського королівства.

Газета Sabah оприлюднила фотографії всього передбачуваного «загону вбивць». Чоловіки забронювали готель неподалік від будівлі консульства на три ночі, проте не переночували жодної.

Всі 15 чоловік відлетіли з Туреччини в той же день, повідомляє The New York Times, уточнюючи також, що турецькі слідчі ідентифікували їх як чиновників і агентів саудівських спецслужб, один з яких є патологоанатомом.

Крім того, через кілька годин після того, як в будівлю консульства увійшов Джамаль Хашогджі, звідти виїхало шість машин з дипломатичними номерами - за даними газети Sabah, в них перебували 15 саудівських агентів. Потім з будівлі дипмісії виїхали ще два автомобілі, включаючи мікроавтобус Mercedes-Benz Vito з затемненими вікнами. Вони вирушили в резиденцію консула Саудівської Аравії в Стамбулі, яка знаходиться приблизно в 180 м від будівлі консульства.

11 жовтня: заява Дональда Трампа

Американський президент заявив, що журналіст не був громадянином США і що все сталося в Туреччині, але додав: «Нам це не подобається, нічого хорошого».

12 жовтня: заяви Саудівської Аравії

На тлі зростаючих чуток про те, що журналіста все-таки вбили в консульстві, в Саудівській Аравії випустили дві заяви.

Міністр внутрішніх справ принц Абдулазіз бін Сауд бін Наїф бін Абдулазіз засудив «помилкові звинувачення деяких ЗМІ про саудівський уряд на тлі зникнення Хашогджі». Твердження, що журналіст був убитий, є «помилковим і необгрунтованим».

Другу заяву з неназваного офіційного джерела оголосило двостороннє розслідування між Туреччиною і Саудівською Аравією за фактом зникнення Хашогджі. Воно не підтвердило прохання про доступ до камер відеоспостереження або більш ранні заяви про те, що журналіст покинув консульство.

13 жовтня: запис на Apple Watch

Турецька газета Sabah заявила, що звуки допиту і вбивства журналіста Джамаля Хашогджі в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі були записані на його годинник Apple Watch.

Імовірно, журналіст включив запис на своєму гаджеті перед тим, як увійти в консульство. Після його смерті саудівські спецслужби нібито спробували видалити файли, але повністю їм цього зробити не вдалося.

За повідомленням ЗМІ, годинник Хашогджі синхронізувався з його айфоном, який він залишив своїй нареченій перед візитом в консульство; завдяки цьому запис нібито виявився в розпорядженні слідства.

16 жовтня: розслідування CNN

Телеканал CNN з посиланням на неназваного турецького чиновника повідомив, що тіло Хашогджі розчленували після вбивства в консульстві. Напередодні ввечері поліцейські обшукали будівлю і виявили докази, що вказують на вбивство журналіста.

На наступний день турецькі джерела повідомили журналістам, що Хашогджі помер після того, як його допитав офіцер саудівської розвідки. А в матеріалі New York Times описувалося, як вбивці "Розірвали пальці журналіста, а потім обезголовили і розчленували його".

Екс-міністр юстиції Саудівської Аравії розкритикував розслідування, сказавши, що воно вводить в оману і налаштовує проти країни.

19 жовтня: визнання Саудівської Аравії

Саудівська Аравія зізналася, що Джамаль Хашогджі був убитий внаслідок бійки. Багатьох високопоставлених чиновників звільнили, в тому числі радника наслідного принца і генерала розвідки. Прокурор Саудівської Аравії оголосив, що 18 осіб були заарештовані у зв'язку зі смертю Хашогджі.

Проте вже 22 жовтня вони заявили, вище керівництво країни нібито не було в курсі «несанкціонованої операції».

«Люди, які зробили це, діяли за рамками своїх повноважень, - заявив міністр закордонних справ королівства Адель аль-Джубейр американському телеканалу Fox News. - Очевидно, сталася жахлива помилка, і спроби приховати її тільки погіршили ситуацію ».

За словами міністра, влада Саудівської Аравії не знає, де тіло Хашогджі.

Неназваний саудівський чиновник сказав агентству Reuters в неділю, що Хашогджі вмовляли повернутися в Саудівську Аравію, а коли він відмовився, його задушили. За словами джерела агентства, його тіло загорнули в килим і передали місцевим спільникам, щоб ті позбулися трупа.

Саудівська Аравія заявила, що провела власне розслідування, в ході якого затримала 18 осіб, а двоє помічників наслідного принца Мохаммеда бін Салмана зняті зі своїх посад.

22 жовтня: переодягнений двійник

Турецькі офіційні органи передали CNN відеозапис, на якому людина, загримована під Джамаля Хашогджі, виходить з будівлі саудівського консульства в Стамбулі. Турецькі слідчі заявили журналістам, що впізнали в загримованому чоловікові з накладною бородою і в окулярах одного з саудівських агентів. На ньому справжній одяг Хашогджі, але інші черевики.

На камери зовнішнього спостереження потрапив не тільки вихід агента під виглядом Хашогджі з будівлі, а й інші пересування цього агента - зокрема, видно, що він виїжджав на таксі до Блакитної мечеті і заходив в туалет, щоб переодягнутися в сорочку Хашогджі.

23 жовтня. Виступ Ердогана і припинення поставок зброї до Саудівської Аравії

Глава опозиційної турецької партії Vatan Догу Перінчек заявив, що фрагменти тіла Хашогджі знайшли в колодязі на території консульства. Політик пояснив, що інформацію повідомило йому «достовірне джерело», але інші офіційні особи поки не висловилися про це.

Реджеп Ердоган назвав вбивство Хашогджі ретельно спланованим. За його словами, за добу до вбивства з Ер-Ріяда в Стамбул прибули дві групи фахівців. Вони оглянули Белградський ліс в 88 кілометрах від Стамбула, щоб в майбутньому заховати останки Хашогджі, а потім відключили камери відеоспостереження в консульстві, забрали жорсткі диски і стерли записи.

Міністр економіки Німеччини Петер Альтмаєр заявив, що країна згортає поставки озброєння до Саудівської Аравії через вбивство Хашогджі.

Влада Саудівської Аравії принесла співчуття синові журналіста Салаху. Саудівське інформаційне агентство опублікувало фотографії його зустрічі з королем і наслідним принцом. За їхньою інформацією, Салах подякував лідерам Саудівської Аравії за їх співчуття.

Джерело: InfoResist

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...