"Наше геополітичне положення таке, що нас часто окупували недружні східні сусіди", - Грібаускайте

Не дивлячись на те, що світ довіряє Литві і добре її оцінює, самі жителі країни дуже самокритичні і часто висловлюють незадоволення.​
Даля Грібаускайте. Фото: Вікімедіа.

У Литві багато говорять про негатив, оскільки хочуть, щоб його не залишилося. Однак негатив в Литві не домінує, оскільки позитивного більше, сказала в інтерв'ю на LRT президент Даля Грібаускайте, передають Патріоти України та пропонують вам ознайомитися із текстовим записом цієї бесіди.

- Ви дуже багато їздите по Литві. Як Ви можете охарактеризувати литовців?

- Це дуже різні люди. У нас є спільні риси, але багато і індивідуальних. Ми - країна Північної Європи, ми працюємо більше, ніж говоримо, емоції частіше тримаємо при собі. Цим напевно відрізняємося від інших народів. Звичайно, коли я їжджу по регіонах, бачу, що вони різні, є різниця мовна, гастрономічна, навіть в одязі. Ми дуже різні, хоча коли дивишся на нас, може, цього не бачиш.

Наші люди - це джерело енергії і надії. Їх енергія, здатність вижити, ставлення до сім'ї, до дітей - це те, чим ми можемо пишатися. У нас є і негативні приклади, про них більше пишуть в ЗМІ. Але вони не домінують.

- Як Литва виглядає на тлі інших країн?

- Якщо порівнювати з сусідами, ми бачимо, який у нас прогрес, яке у нас освіту, як нас цінують у світі. Литва щойно стала членом важливої творчої і наукової організації ЦЕРН. Світ довіряє нам, високо цінує, чує нас. Наші люди забезпечують якість держави. Тільки ми дуже самокритичні, легше побубніть і покритикувати. Мені доводиться їздити по Литві, бачити її з перспективи інших країн. Я пишаюся нашим прогресом, позитиву набагато більше. Ми багато говоримо про негатив, оскільки хочемо зжити його. Однак я пишаюся Литвою і кожною людиною, оскільки кожна людина - частинка Литви. І така Литва, яка є - це наша заслуга, справа наших рук.

- Що нас найбільше об'єднує?

- Я думаю, що Литва. Литва завжди примудрялася вижити, навіть у найскладніші історичні періоди. Примудрялися зберегти мову, пісні, традиції. Наше геополітичне положення таке, що нас часто окупували недружні східні сусіди. Литву і розділяли, з великої вона стала маленькою. У нашій історії було всяке. Я думаю, що здатність вижити, зберегти свою ідентичність, вціліти в такому складному світі зі своєю мовою і традицією - джерело нашої сили. Це дає нам віру в те, що Литва буде існувати завжди.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...