"Настоящий полковник!": Журналіст розповів про затримання українськими прикордонниками друга "Мотороли" та Захарченка (фото)

Контррозвідники давно знали, що під ім'ям "Валерій Войтенко" ховається якийсь "Санич", також відомий у Москві як полковник ВДВ Валерій Гратов.

На українському кордоні. Ілюстрація: Антикор.

Українські спецслужби затримали на кордоні з Придністров'ям російського полковника ВДВ Валерія Гратова, який воював на Донбасі на боці бойовиків. Про це написав журналіст Андрій Цаплієнко на своїй сторінці у соцмережі Facebook, передають Патріоти України.

"Контррозвідка СБУ віртуозно провела спецоперацію і затримала приятеля "Мотороли", "Гіві" і Захарченка. Він думав, що все пройде гладко. Він уже здійснив цей трюк кілька разів. У кишені паспорт на ім'я Валерія Войтенка. Непримітний пенсіонер, скромний ветеран праці. Паспорт український. Добротно зроблений майстром своєї справи. Потрібно було тільки тремтячою рукою просунути корочку з проклятим тризубом у віконце. Соромливо посміхатися і ніяково жартувати з "прикордонниками" в будці. Витримати кілька хвилин ідіотського вистави. Щоб на тому боці перетворитися на справжнього російського полковника. Вольового, жорсткого. Колишнього начальника особистої охорони президента невизнаної республіки Придністров'я. Чинного інструктора донбаських бойовиків. Але у нього не вийшло", - написав журналіст.

Цаплієнко зазначив, що контррозвідники давно знали, що під ім'ям "Валерій Войтенко" ховається якийсь "Санич", також відомий у Москві як полковник ВДВ Валерій Гратов. "Українська контррозвідка отримала дані про намір ФСБ Російської Федерації призначити заступником "міністра держбезпеки Придністров'я" свою людину. Головна умова - він повинен бути кадровим російський військовим із досвідом бойових дій. На Донбасі. На боці бойовиків. Така людина досить швидко знайшлася. Гратов Валерій Олександрович. Російський офіцер-десантник, сім років поспіль охороняв лідера Придністров'я Ігоря Смирнова. Із закінченням "ери Смирнова" його головний охоронець перебрався в Москву. А з чотирнадцятого року підлогу полковником грата на Донбасі. Офіційно - голова "Союзу десантників Донбасу", - продовжив він.

Під час затримання Гратов намагався "відмазатися" і стверджував, що не робив на Донбасі нічого незаконного. "Медалі ювілейні роздавав, і все", - стверджував полковник. Фото з автоматом у руках на в'їзді в захоплене українське місто Дебальцеве він прокоментував просто: "Так я ж просто з гуманітарною місією туди приїхав. Автомат мені сунули в руки. Ну, я і взяв його".

Журналіст також опублікував витяги з інструкції, яку Гратов передав із Москви в неспокійний Донецьк ще на початку 2014 року: "БТР потрібно палити колеса коктейлями по одному борту. Відповідно, групи повинні бути далеко не тільки в обласній держадміністрації, а вже бродити містом в цивільному. Терміново всіх з пляшками бензину в одній кишені і хусткою в іншій кишені (немає складу злочину до того, як встромиш хустку в пляшку) на дахи будинків навколо ОДА - вони повинні просто кидати і кидати коктейлі на голови хунти".

"Він був одним із тих, кого послали сюди розпалювати цю війну. Спочатку коктейлями Молотова. Потім чимось поважче і потужніше. Влітку п'ятнадцятого Гратова знімали на блок-посту, перед яким було встановлено плакат: "Укропи, ласкаво просимо в пекло!" Адже золоті слова, правдиві. За блок-постом дійсно починалося пекло, облаштовувати яке і надіслали сюди з Москви полковника "Санича", - додав Цаплієнко.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...