Не місце для новобуду: Науковці проти відтворення Десятинної церкви Володимира Хрестителя на Княжій горі

Таке рішення прийняли в той час, коли перша тимчасова споруда УПЦ МП незаконно з'явилася на музейній території. Відтоді вона "обросла" каменем, готуючись піднятися догори новою домінантою Старокиївської гори.
Старокиївська гора. Фото: IGotoWorld.

Науковці та релігійні організації одностайні щодо неможливості відновлення Десятинної церкви. Відповідне питання обговорювалось під час зустрічі голови комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригинця з керівниками найбільших релігійних громад Києва. Про це повідомляють Патріоти України із посиланням на "Українську правду".

За словами депутата, рішенням X з’їзду Українського товариства охорони пам’яток історії та культури спеціалісти підтвердили, що будівництво нового храму на підмурках Десятинної церкви недопустимо.

"Експерти наголошують, що будівництво-"відновлення" Десятинної церкви не тільки зіпсує історичні фундаменти, а й зашкодить Андріївській церкві, узвозу і навколишнім історичним будинкам. Тому наполягають на озелененні території Старокиївської гори", - сказав Бригинець.

Крім того, додав він, фундаменти церкви обрізані вул. Володимирською, тому збудувати нову церву на тому ж місці, дотримуючись християнських звичаїв, неможливо – вона буде одним краєм висіти над Володимирською вулицею, що не дозволятиме проводити хресні ходи навколо церкви.

Тому, наголосив Бригинець, що проведення конкурсу на визначення кращої містобудівної, культурної, архітектурної та мистецької концепції консервації та сучасної музеєфікації автентичних залишків Десятинної церкви з нечітко визначеними критеріями, безумовно, є дурницею.

Так як і сьогоднішня невчасна консервація об’єкту історичної спадщини, яку, за словами депутата, треба було починати місяць тому, а не тоді, коли зіпсувалася погода. Як відомо, Українська православна церква (Московського патріархату) вимагає відновлення Десятинної церкви на залишках її фундаменту. Представник Президента навіть підготував відповідний законопроект. Проти цього виступають археологи і архітектори.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...