Неприємно, але не смертельно для України: Хто кого переможе у торговій війні Москви та Києва - економіст

Будь-які обмеження на торгівлю шкодять усім учасникам процесу. Страждає і та країна, що ввела обмеження, і та, проти якої вони задумані, пояснює Олександр Жолудь.

Ілюстрація:ukr.segodnya.uaЗапроваджені Росією санкції неприємні, але не смертельні для України. Про це в блозі на сайті Новое время пише економіст Олександр Жолудь, повідомляють Патріоти України.

Будь-які обмеження на торгівлю шкодять усім учасникам процесу. Страждає і та країна, що ввела обмеження, і та, проти якої вони задумані.

Між Україною і Росією не припиняється торгова війна. До того ж до введеного раніше Росією продуктового ембарго на імпорт товарів з різних країн, у тому числі з України, Москва ввела чергові обмеження на транзит українських товарів через РФ у треті країни. Зокрема, обмеження торкнуться перевезень товарів в Киргизстан і Казахстан.

Українська економіка набагато відкритіша від російської. Експорт або імпорт в українському ВВП дорівнює приблизно 50%. У той час як в російському - трохи більше 10%. Це означає, що будь-які обмеження, навіть рівні за впливом на експорт і імпорт обох країн, більше вдарять по Україні, як для більш відкритої економіки, ніж по Росії.

Введені Росією санкції неприємні, хоч і не смертельні для України. Проблеми виникнуть, перш за все, в торгівлі з Казахстаном - це більша економіка, ніж Киргизія. На жаль, відповідні санкції, анонсовані Україною, не можуть бути настільки ж ефективними.

Росія де-факто є монополістом перевезень між Україною і Казахстаном, а Україна, навіть якщо повністю закриє транзит для російських товарів в ЄС, не зможе створити серйозні проблеми для РФ. Просто тому, що в той же Євросоюз росіяни можуть експортувати свої товари і через Білорусь, і через країни Балтії, і по Балтійському морю.

Україна не має блокуючої сили, як у РФ. Таким чином, для України введені росіянами санкції більш болючі, ніж відповідні обмеження з нашого боку для них.

Україна, безумовно, повинна користуватися всіма доступними законними методами для того, щоб опротестувати рішення російської сторони. Проте, навряд чи треті сторони, в тому числі СОТ, зможуть допомогти нам у цій ситуації. Такі проблеми вирішуються у двосторонньому порядку. У СОТ немає сильних важелів тиску на країни. Ця організація, скоріше, надає додаткові можливості, ніж обмежує їх.

Разом з тим, на даний момент російські заборони менш болючі, ніж раніше. Торгівля України з РФ та іншими країнами СНД знизилася давно.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...