Несподівано: Директор музеїв Кремля розповіла, чому "скіфське золото" має належати Україні

Олена Гагаріна вважає рішення суду Амстердаму цілком обгрунтованим.

Рішення суду Амстердама щодо скіфського золота обгрунтоване, оскільки предмети належали Україні. Про це заявила журналістам директор Музеїв Кремля Олена Гагаріна в середу, передають Патріоти України із посиланням на російські ЗМІ.

"Дуже важливо розуміти, що весь музейний фонд – це власність держави, а не майно окремо взятого музею або іншої установи культури. В даному випадку, коли предмети були вивезені з території України і належали Україні як державі, це рішення видається мені цілком обґрунтованим", – пояснила директор.

За її словами, всі питання музейних експонатів про приналежність конкретному музею повинні вирішуватися вже після того, як предмети повернуться до власників. Нагадаємо, 14 грудня Окружний суд Амстердама вирішив повернути Україну колекцію експонатів кримських музеїв, відому як скіфське золото.

Колекція золота була вивезена на виставку "Крим: золото і секрети Чорного моря" в амстердамський музей Аллард Пірсон в лютому 2014 року. У колекції більше 2 тисяч експонатів загальною вартістю понад мільйон євро. Скарби скіфів відразу не повернуться на нашу територію. Золото залишиться в музеї Аллард Пірсон ще на 3 місяці для апеляцій.

Музеї окупованого Криму заявили, що оскаржать рішення суду Амстердама передати колекцію скіфського золота Україні. У Міністерстві культури РФ назвали це рішення суду "порушенням прав установ культури і руйнуванням єдності музейних колекцій".

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...