Несподівано: У Раді пропонують об'єднати "ДНР" та "ЛНР" і дати їм "особливий статус"

Ініціаторами документа стали 6 народних депутатів від фракції "Опозиційний блок".

Ілюстрація:www.ntv.ruДепутати пропонують створити Міжобласне територіальне об'єднання Донбас (МТО Донбас) на території ОРДЛО. Згідно із законопроектом №4297, МТО матиме парламент, виконкомом та обраного голову. Як повідомляється на офіційному сайті українського парламенту, ініціаторами документа стали 6 народних депутатів від фракції Опозиційний блок, зазначають Патріоти України з посиланням на fakty.ictv.ua.

Внесення документа датовано 24 березня. Відповідно до законопроекту, межі МТО Донбас, перелік міст, районів і населених пунктів, що входять до його складу, затверджуються Верховною Радою за поданням Кабінету міністрів.

"МТО Донбас як невід'ємна складова території України має статус міжобласного об'єднання із самостійною системою державного управління на засадах децентралізації та широких повноважень органів місцевого самоврядування. МТО Донбас утворюється тимчасово і не є самостійним суб'єктом системи адміністративно-територіального устрою України," - йдеться у ст. 3 законопроекту.

У законопроекті наголошується, що МТО Донбас "має особливий правовий статус", однак органи представницької та виконавчої влади на його території створюються у відповідності з Конституцією і законодавством України про місцеве самоврядування "з урахуванням особливостей формування органів влади, визначеними для цієї території".

"Вищим представницьким органом влади в МТО Донбас є Представницьке зібрання МТО Донбас, що здійснює представницькі, нормотворчі, контрольні функції та повноваження в межах своєї компетенції. Представницьке зібрання МТО Донбас очолює голова, який обирається строком на 5 років, - говорить ст. 7 документа.

У 12 ст. відзначається, що Представницьке зібрання повинно складатися з 75 депутатів. Також законопроект передбачає обрання глави МТО Донбас строком на 5 років і регламентує його повноваження. Також передбачається існування Виконавчого комітету МТО Донбасу, регламентуються його права і обов'язки, а також порядок проведення виборів.

Серед "виключних повноважень Представницького зібрання" згадується "прийняття рішення про надання спеціального статусу нарівні з державною мовою російській та іншим мовам національних меншин", а також надання згоди на затвердження керівників силових структур та затвердження структури та чисельності, а також координація діяльності "загонів народної міліції з охорони громадського порядку".

Також згадується "вирішення питань транскордонного співробітництва, спрямованого на розвиток, посилення та поглиблення добросусідських відносин між територіальними громадами, органами місцевого самоврядування МТО Донбас з адміністративно-територіальними одиницями Російської Федерації".

Глава МТО Донбас, згідно із законопроектом, серед іншого, "представляє інтереси МТО Донбас у зовнішньоекономічних і торговельних відносинах, укладає угоди про транскордонне співробітництво в економічній сфері з суб'єктами Російської Федерації, інших держав та іншими адміністративно-територіальними одиницями таких держав".

Також він уповноважений вносити пропозиції щодо структури та чисельності "загонів народної міліції" і виступає "суб'єктом договірних відносин з центральними органами виконавчої влади" і представляє МТО Донбас у взаємовідносинах з органами держвлади та місцевого самоврядування України. У тексті законопроекту передбачається призначення виборів на території МТО Донбас на 25 жовтня 2015 року, що свідчить про набагато більш ранню підготовку документа.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...