Ніж у спину: Європа відмовляється назавжди від російських ракет для запуску супутників

Європейська компанія Arianespace послідовно реалізує стратегію відмови від російських ракет.

Ілюстрація:dw

Супутники європейської навігаційної системи Galileo більше не будуть запускатися російськими ракетами "Союз-СТ-Б". Подальші старти заплановані виключно на носіях Ariane 5 і Ariane 6. Про це повідомляє Space News, передають Патріоти України.

Контракт між замовниками (ЄС і Європейське космічне агентство) і виконавцем (європейська компанія Arianespace) передбачає два запуски Ariane 6 в кінці 2020-го і середині 2021-го. Полегшена версія нового носія виведе по два супутники Galileo.

Arianespace розглядає «Союз-СТ-Б» як резервний засіб виведення, компанія послідовно реалізує стратегію відмови від російських ракет.

В даний час на орбіті знаходяться 18 супутників європейської глобальної навігаційної системи Galileo. З них перші 14 запущені на російських носіях, останні чотири - на європейській Ariane 5. Цей носій за один раз виводить чотири супутники Galileo, а не два, як «Союз-СТ-Б». Надалі для виведення супутників Galileo, включаючи 2017 і 2018 роки, планується використовувати виключно європейські носії.

Ракета Ariane 6 повинна прийти на зміну Ariane 5, перший старт нового носія заплановано на 2020 рік.

Носії «Союз-СТ-Б» є адаптованими для запусків з космодрому Куру у Французькій Гвіані версіями ракет «Союз-ФГ», призначених для пілотованих місій до МКС. З жовтня 2011-го по травень 2017 го з південноамериканського майданчика було запущено 17 російських носіїв.

Arianespace - найстаріша в світі компанія, що здійснює комерційні запуски штучних навколоземних супутників. Фірма створена за підтримки 21 акціонера і Європейського космічного агентства. У 2016 році Arianespace зайняла 60 відсотків світового ринку комерційних запусків апаратів на геостаціонарні орбіти, ставши лідером в даному сегменті.

У парку Arianespace є важкі ракети Ariane 5, середні «Союз-СТ-Б» і легкі Vega. Крім поступової відмови від російських «Союз-СТ-Б», компанія також планує позбутися українських комплектуючих у Vega.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...