Новітнє посполите рішення: Як Польща боронитиметься від нападу російської армії до підходу резервів НАТО - The National Interest

Одним з центральних елементів оборонної політики партії "Право і справедливість", яка має більшість у Сеймі, є створення нового підрозділу в польській армії під назвою "Війська територіальної оборони".

Ілюстрація:nationalinterest.org"Польська партія "Право і справедливість" отримує багато уваги з боку міжнародної преси в зв'язку з її постійними суперечками з ЄС. Але один з найцікавіших аспектів її зовнішньої політики, в той же час недостатньо освітлюваний - це збільшення військових витрат і реформування польських збройних сил. Одним з центральних елементів оборонної політики партії "Право і справедливість" є створення нового підрозділу в польській армії під назвою "Війська територіальної оборони" (ВТО)." Про це йдеться у статті на сайті The Nаtional Interest, передають Патріоти України, продовжуючи:

Воєнізоване формування в значній мірі орієнтоване на протидію різним формам гібридної війни Росії і створюється за прикладом українських і балтійських аналогів. Однак Війська територіальної оборони виявилися справжнім громовідводом - навколо них розгорілися суперечки в зв'язку з тим, що їм дістаються кращі люди і краща зброя.

Основи ВТО були закладені в грудні 2015 року, через кілька місяців після того, як "Право і справедливість" на виборах отримала більшість місць в Сеймі. Ця партія і польські консерватори назвали Росію однією з головних загроз національній безпеці Польщі, пославшись на крах літака під Смоленськом - в якому загинуло багато військових лідерів держави - а також на події в Україні та Прибалтиці. Антоній Мацеревич, на той час міністр оборони, представник партії "Право і справедливість", висунув ідею створення на регіональному рівні добровольчої легкої піхоти, яка могла б доповнювати національні збройні сили.

За основу свого плану Мацеревич взяв попередні документи по створенню таких сил, підготовлені Міністерством оборони при попередньому уряді. Але після парламентських виборів 2015 року команда змінилася. Уповноваженим зі створення ВТО був призначений Гжегож Квасняк - в 2000-х роках він був членом Бюро стратегічного планування Генштабу Польщі.

У листопаді 2016 року ВТО отримали офіційний статус в якості п'ятої колони польських збройних сил, що підкоряється Міністерству оборони, але виходить за рамки звичайної командної ієрархії в польській армії.

Функції ВТО є відображенням процесу їх формування. Крім стандартної функції захисту ключових об'єктів інфраструктури і забезпечення додаткової безпеки військових об'єктів, ВТО покликані протидіяти Дезінформаційним кампаніям, кіберопераціям, підтримувати патріотичні ідеали і допомагати стабілізувати ситуацію в разі кризи і введення воєнного стану. Вони також повинні забезпечувати безпеку в зонах прибуття союзних військ і вести боротьбу з диверсіями в сфері логістики.

Мацеревич навіть сказав, що вони зможуть протистояти російському спецназу. На відміну від регулярної польської армії, всі гарнізони і бази з підготовки для ВТО будуть розташовуватися недалеко від місця проживання їх членів. Бійці ВТО зможуть зберігати частину обладнання у себе вдома, але зброя буде зберігатися на регіональних збройових складах.

Бійці будуть отримувати гроші за участь в заняттях і підготовці, а ті з них, хто потрапить в резерв першої черги, зможуть розраховувати на підвищену платню. Ця модель дуже схожа на ту, що використовується в країнах Прибалтики. Чисельність військ ВТО буде значною - п'ятнадцять бригад (орієнтовно одна бригада на воєводство), це близько п'ятдесяти тисяч чоловік.

В даний час чисельність цих військ становить приблизно 7 тисяч осіб. Зараз мета полягає в тому, щоб повністю укомплектувати їх до 2019 року.

Необхідність швидкого збільшення чисельності ВТО спровокувала безліч суперечок в Польщі. Заходи, яких вживає Мацеревич, на думку багатьох свідчать про те, що ВТО віддається очевидна перевага в порівнянні з польською регулярною армією. Наприклад, недавно двісті військовослужбовців сержантського складу були переведені з регулярних сил в ВТО. Психологічні стандарти, а також стандарти навчання для офіцерів нижчі, ніж у звичайній армії.

Це викликало серйозну критику з боку деяких представників Міністерства оборони Польщі. На думку деяких, Мацеревич намагається створити погано підготовлений і переоцінений офіцерський корпус. Інші кажуть, що переведення сержантів позбавляє армію цінних кадрів, завдаючи шкоди боєготовності і професіоналізму польської армії. Хтось навіть висловив припущення, що Мацеревич хоче таким чином підпорядкувати Генштаб Військам територіальної оборони. Деякі генерали навіть пішли у відставку через ці суперечки.

Цілі створення ВТО здаються шляхетними: вони повинні стати добре вмотивованою добровольчою силою, готовою протистояти диверсійній діяльності іноземних держав, надавати допомогу під час кризи і давати відсіч у разі ворожого вторгнення. Однак створити таку силу не на шкоду боєготовності регулярної армії виявилося складно.

Тільки час покаже, чи зможе ВТО виконувати свої функції разом з професійною польською армією.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...