Новонароджені, інфіковані вірусом Зіка, можуть мати нормальний розмір мозку і голови, - вчені

Однак це не означає, що всі мозкові функції будуть нормальними: не виключений ряд відхилень.

Ілюстрація: gosindex.ru

Вірус Зіка, який стрімко поширюється в світі, не обов’язково викликає мікроцефалію, при якій немовлята народжуються з крихітним мозком і головою.

Про це свідчать дані нового дослідження, заявив професор Сезар Віктора (Universidade Federal de Pelotas) із Бразилії, повідомляють Патріоти України.

За його словами, дослідження показало, що п'ята частина дітей має голови нормального розміру, але у малюків виявлені мозкові відхилення, пов'язані з інфекцією Зіка.

"Наші результати показують, що серед вагітностей, постраждалих від вірусу Зика, деякі ембріони матимуть аномалії головного мозку і мікроцефалію, інші будуть мати відхилення з нормальними розмірами голови, а інші не будуть мати відхилень зовсім", - сказав професор.

Втім, у новонароджених, інфікованих вірусом, частіше за все голови меншого розміру, а їх матері під час вагітності страждають від висипів. Крім того, вірогідність смерті таких малюків у чотири рази вище протягом першого тижня життя.

Таким чином, учені радять медикам перевірити на наявність ознак і симптомів патології головного мозку усіх новонароджених - незалежно від окружності голови дитини, щоб виключити можливість інфікування вірусом Зіка.

У дослідженні професор Сезар Віктора і його колеги розглянули 1501 випадок народження немовлят, інфікованих вірусом Зіка, з використанням даних з бразильського Міністерства охорони здоров'я.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...