"Организм попросту умирает": Лікар заявив, що Савченко потрібна інтенсивна терапія

Після тривалого сухого голодування звичайну воду організм вже не засвоює. Людині потрібен регідрон - розчин солей натрію, калію і глюкози.

Надія Савченко. Фото: socportal.info.

Українська льотчиця Надія Савченко, яка голодує в російському СІЗО, потребує реанімаційних заходів. Таку заяву в коментарі Обозревателю зробив лікар-дієтолог, фахівець з лікувального голодування Олександр Ворошилов, передають Патріоти України.

Коментуючи слова адвоката льотчиці про те, що "її організм почав перетравлювати сам себе", лікар пояснив: "Якщо вона дотримувалася сухого голодування, то зараз у неї спостерігається дегідратація, тобто втрата рідини і солей. Це призводить до того, що організм просто вмирає".

Медик додав: під час сухого голодування організм втрачає не тільки воду, але і "важливі для організму солі". "Тому проста вода тут вже не допомагає - вона не засвоюється організмом. У цьому випадку людині дають регідрон - розчин солей натрію, калію і глюкози".

Небезпечні наслідки для організму несе і звичайне голодування, - наголосив він. "Коли людина утримується від їжі, навіть якщо вона п'є воду, порушується транзит відходів з організму. Тому зазвичай роблять клізми. Повторне всмоктування відходів (токсинів) викликає отруєння організму. Може бути прискорене серцебиття, підвищення температури та інші ознаки того, що печінка і нирки не справляються зі своєю роботою. Всі відходи залишаються в кишечнику і всмоктуються в кров. Це часто обтяжує стан хворого і може викликати симптоми, схожі на гепатит - жовті склери, жовта шкіра". Страждає і жовчний міхур, який "переповнений і закритий".

При цьому запах ацетону - "найбезпечніший з усіх симптомів", - запевнив медик. "Коли в організмі немає їжі і розщеплюються жири, в тонкому кишечнику вони перетворюються в кетони. Якщо робити очисні процедури, то надлишок кетонів виводиться водою від клізми. Якщо клізми не робити, то на 5-7 день голодування настає ацидотичний криз. Запах ацетону виникає тому, що порушений обмін речовин".

"Тобто стан Надії реанімаційний", - заявив лікар. Він пояснив, в чому полягають реанімаційні процедури: "Якщо організм не може харчуватися через рот, проводиться парентеральне харчування, тобто харчування через вену. Ставиться крапельниця, її заповнюють електролітами. Харчування подається в рідкому вигляді через вену".

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...