Останній бій ЗУНР: Як українці намагались відстояти незалежність Галичини від Польщі після 1920 року

Вже не стало УНР, а Варшава з Москвою поділила Україну. На Східних землях ще вели відчайдушну боротьбу загони гайдамаків Холодного Яру, а на Волині та Галичині намагались юридичною зброєю визнати незалежність від Польщі.

Євген Петрушевич. Архівне фото.

25 липня 1920 року Євген Петрушевич сформував закордонний уряд Західноукраїнської Народної Республіки у столиці колишньої Австро-Угорщини - Відні. До уряду увійшли досвідчені політики Кость Левицький, Осип Назарук, Йосиф Ганінчак. Останній згодом став генеральним прокурором Австрії, передають Патріоти України.

ЗУНР існувала від 13 листопада 1918 року, а Уряд в екзилі діяв до 15 березня 1923 року. Західноукраїнська Народна Республіка і її уряд "в екзилі" впродовж 1921-го надсилав українські місії на міжнародні переговори. Їздили посли у Ригу та Женеву. Євген Петрушевич багато уваги приділяв стосункам із США. У лютому 1921-го Ліга Націй визнала окремішність Галичини. У квітні-травні 1922 року питання про долю окупованих Польщею українських земель обговорювалось на Генуезькій конференції.

Незважаючи на всі ці успіхи, незалежності ЗУНР не вдалося домогтися. 14 березня 1923 року на засіданні Ради послів держав Антанти були визнані кордони Польщі на сході. Намагаючись змінити рішення Ради послів, з президентом Франції Раймоном Пуанкаре зустрічався митрополит Андрій Шептицький, але безуспішно. 15 березня 1923 р. екзильний уряд ЗУНР припинив існування. Ця дата вважається кінцевою в новітньому існуванню західноукраїнської державності.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...