Параноя Кремля: Чому Путін так прагне контролювати Україну? Запитайте Сталіна, - The Washington Post

Заворушення в Україні б'ють по хворому місцю, адже заворушення в сільськогосподарському центрі СРСР не одноразово мало не дестабілізували Москву. Можливо, краще пояснення параної і користолюбства Путіна щодо Києва таке: Росія добре пам'ятає ці моменти.

Путін і Сталін. Ілюстрація:transmedia.bg

"У лютому 2014 року з воріт російської військової бази в Севастополі вийшла маса людей, одягнутих в камуфляж, озброєних бойовою зброєю; вони викотили броньовані вантажні автомобілі, і розподілялися по всій українській провінції Крим. Через кілька годин вони зайняли будівлі міських адміністрацій та телевізійних станцій. Протягом декількох днів вони зібрали місцевих бандитів і злочинців і сформували тимчасовий уряд. Під жорстким контролем вони провели референдум і заявили, що жителі регіону хочуть, щоб він належав Росії." Про це йдеться у статті на сайті The Washington Post, передають Патріоти України, продовжуючи:

В той час, як це відбувалося, російські спікери, журналісти та інтернет-тролі навмисно обгортали вторгнення густою хмарою брехні. Анексія була названа вторгненням проти "нацистів" та "фашистів", що здійснили державний переворот; насправді, проросійський президент України втік з країни після того, як наказав своїм військам стріляти в людей, які вийшли на протести проти його корумпованого та авторитарного режиму. В березні президент Росії Путін виголосив емоційний спіч і оголосив про приєднання Криму. За цим пройшла гіперпатріотична переможна кампанія, що прославляє захоплення "нашого Криму".

За кордоном окупація Криму та частин східної України викликала переполох: вперше з 1945 року кордон європейської держави було змінено за допомогою воєнної сили. Але всередині Росії те, що сталося, вважалося цілком закономірним і вкладалося в рамки українофобських настроїв, що існують майже століття. Глибоко всередині національної свідомості Росії введено розуміння того, що українці прагнуть до автономії; усвідомлення того, що поведінка українців непередбачувана; і давній страх, що громадянські заворушення з України можуть поширюватися на Росію.

У 2014 році російські чиновники з жахом спостерігали за молодими людьми, які розмахували європейськими прапорами і закликали до демократії на Майдані Незалежності в Києві, їх переповнювала рішучість ні в якому разі не допустити, щоб такий рух поширився на Росію: масовий антикорупційний протест, саме той, що закінчується захопленням палацу диктатора - ось чого найбільше бояться корумповані олігархи Росії. Путін був свідком саме такого "хаосу", будучи молодим офіцером КДБ і перебуваючи в Дрездені в 1989 році - тоді падіння Берлінської стіни здалося йому катастрофою. Тепер він звинувачує в організації протестів проти нього "іноземних агентів" і Хілларі Клінтон.

Але потреба контролювати Україну має також сильне коріння в історичній пам'яті Росії і КДБ. Заворушення в Україні б'ють по хворому місцю, адже заворушення в сільськогосподарському центрі Радянського Союзу не одноразово мало не дестабілізували Москву. Можливо, краще пояснення параної і користолюбства Путіна щодо Києва таке: Росія добре пам'ятає ці моменти.

Тривога Росії з приводу України витікає з самого початку існування Радянського Союзу, до 1917 року, коли українці намагалися створити власну державу. Під час громадянської війни, що почалася за революціями в Москві і Києві, українські селяни - радикальні, ліві і інші противники більшовиків - разом відкинули нав'язувану радянську владу. Вони витіснили загони Червоної Армії і на деякий час взяли верх. Але в умовах анархії, що почалася після відступу Червоної Армії, в Україну вступили польська армія і царська біла армія. Білий генерал Антон Денікін перетнув Росію і опинився в 200 милях від Москви, майже закінчивши революцію ще до того, як вона набрала обертів.

Більшовики прийшли в себе, але удар був приголомшливим. Протягом багатьох років вони одержимо твердили про "жорстокий урок 1919 року". Десять років по тому, в 1932 році, Сталін згадав цей урок. Того року Радянський Союз знову був в сум'ятті, після згубного рішення вождя колективізувати сільське господарство. Коли почався голод, його стривожило звістка про те, що члени Комуністичної партії України відмовляються допомагати Москві ревізувати зерно у голодуючих українських селян. "Я не згоден з цим планом. Я не можу виконувати цей план по експропріації зерна, - сказав один з комуністів, поклав партквиток на стіл і вийшов з кімнати - повідомляв один з Інформаторів.

Сталін відправив своїм колегам лист в розлюченому тоні: "Головне питання зараз - це Україна. Ситуація на Україні жахлива ... Якщо ми зараз не зробимо спробу виправити ситуацію на Україні, ми можемо втратити її. Він згадав про український національний рух і інтервенцію поляків і Білої армії. Прийшов час, заявив він, зробити Україну "справжньою твердинею СРСР, справжньою зразковою республікою". Для цього були потрібні більш жорсткі методи: "Ленін мав рацію, кажучи, що та людина, якій не вистачає мужності плисти проти течії, коли це є необхідним, не може стати справжнім лідером більшовиків".

Нова більш жорстка тактика мала на увазі складання чорних списків українських міст і сіл, яким було відмовлено в отриманні промислових товарів і продуктів харчування. Влада також заборонила українським селянам залишати республіку і встановила на дорогах між селами і містами загородження, щоб запобігти внутрішній міграції. Загони активістів їздили українськими селами і конфісковували все, що можна було вживати в їжу - не тільки пшеницю, а й картоплю, буряк, картоплю, квасолю, горох, домашню худобу і навіть домашніх тварин. Вони обшукували комори і сараї, ламали огорожі і печі в пошуках їстівного.

В результаті сталася гуманітарна катастрофа: щонайменше 5 мільйонів людей загинули в Радянському Союзі від голоду в період між 1931 і 1934 роками. 4 мільйони з них були українці при чисельності населення 31 млн осіб - вони померли не через власну недбалість чи неврожай, а через те, що у них силою забрали їжу. В середньому рівень смертності становив 13 відсотків, але в деяких районах він досяг 50 відсотків. Ті, кому вдалося вижити, поїдали траву і комах, жаб, шкіру із взуття і листя. Голод доводив людей до божевілля: перш законослухняні люди скоювали крадіжки і вбивства заради того, щоб просто поїсти. Були зафіксовані випадки канібалізму, про які було повідомлено Москві, але в столиці на це не відреагували. (В Україні на знак визнання нищівних масштабів голод 1932-1933 років названий Голодомором).

Після винищення голодом Сталін почав нову хвилю терору. Українських письменників, художників, істориків, представників інтелігенції - всіх, хто так чи інакше міг бути пов'язаний з національними урядами та арміями 1917-1919 рр. - заарештовували, а потім відправляли в ГУЛАГ або розстрілювали.

Цілі Сталіна не були секретом ні для кого: він хотів розтрощити український національний рух і гарантувати, що Україна більше ніколи не повстане проти радянського режиму. Він одержимо боявся втратити контроль, тому що знав, що ще один бунт в Україні покладе край радянським проектам - не тільки позбавивши його зерна, а й позбавивши його легітимності. Україна протягом століть була колонією Росії; дві культури тісно переплетені; мови дуже близькі.

Сталін боявся, що якщо Україна не визнає радянську ідеологію і радянський лад, це може привести до краху всього Радянського Союзу. Повстання українців могло надихнути грузин, вірмен чи таджиків. І якби українцям вдалося створити більш відкриту, більш толерантну державу, якби вони змогли переорієнтуватися - як багато хто хотів - на європейську культуру і цінності, тоді чому росіянам не спробувати зробити те ж саме?

Подібно Путіну кілька десятиліть потому, більшовики пішли на багато чого, щоб приховати справжній характер своєї політики щодо України. У період громадянської війни вони замаскували Червону Армію під "радянський визвольний рух України". Сталін, який тоді був комісаром у справах національностей, сформував фальшиві мінідержави в українських провінціях, щоб підірвати позиції українського уряду в 1918 році - точно так само сьогодні створення "Донецької Народної Республіки" є спробою дестабілізувати український уряд.

Голод 1932-33 років був прихований за щільною інформаційною завісою. Факт загибелі мільйонів людей був покритий таємницею і повністю заперечувався. Було заборонено згадувати про голод публічно. Чиновникам було наказано міняти дані про причини смерті в офіційних документах. У 1937 році зазнали репресій ті, хто проводив перепис населення - в Україні та інших регіонах було виявлено занадто багато зниклих безвісти людей; керівники організацій, що займалися переписом, були розстріляні. На зарубіжних журналістів чинився тиск з тим, щоб вони приховували правду про голод, за рідкісним винятком, більшість підкорилася.

Зрозуміло, паралелі можна назвати точними: путінська Росія - це не сталінський Радянський Союз. Однак через більш ніж 80 років після голоду і понад два десятиліття після розпаду СРСР, відносини між Росією і Україною повернулися в вихідну точку. І знову російський лідер одержимо боїться «втратити» Україну. Знову московський режим бачить в українському національному русі екзистенціальну, внутрішню загрозу. І знову Москва зробила надзвичайні кроки, щоб відбити небезпеку з боку України. Як і в 1932 році постійні розмови про "війну" і "ворогів" в Україні допомагають російським лідерам пояснити причини низького рівня життя і виправдати свої власні привілеї, багатство і владу.

Але там, де відбувається трагедія, історія дарує і надію. Зрештою, план по винищенню українців голодом не вдався: Україна вижила. Кампанія терору щодо української еліти теж провалилася: українська мова нікуди не зникла. Прагнення здобути незалежність збереглося, як і прагнення до демократії, до більш справедливого суспільства, до такої української держави, яка по-справжньому представляє інтереси українців. Коли було можливо, українці заявляли про свої бажання. У 1991 році вони проголосували за незалежність. Україна, як співається в національному гімні, ще не вмерла.

Зрештою, Сталін теж зазнав невдачі. У 1930-х роках було розстріляно ціле покоління українських політиків і інтелігенції, але їх спадщина збереглася. Прагнення до незалежності відродилося в 1960-х роках, продовжило підпільно розвиватися в 1970-х і 1980-х роках; в 1990-х про нього заявили відкрито. У 2000-х з'явилося нове покоління українських інтелектуалів і активістів.

Якщо путінська Росія - не сталінський Радянський Союз, то сучасна Україна - це не радянська республіка Україна. Це суверенна держава з її власними громадянськими лідерами та політиками, з власними ЗМІ та армією. І що найголовніше, тепер українці можуть самостійно писати свою історію і вирішувати, коли цей цикл насильства повинен завершитися.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...