Перші плоди блокади: Слов'янська ТЕС перейшла на аварійний режим роботи

Енергетики стверджують, що в економному режимі палива вистачить лише до кінця лютого.

Слов'янська ТЕС. Фото: РБК.

Слов'янська ТЕС через блокаду залізничних перевезень вимушено перейшла на аварійний режим. На підприємстві запевняють, якщо не відновляться поставки вугілля з тимчасово неконтрольованих Києвом територій, запаси палива закінчаться вже через кілька тижнів. Про це повідомляє видання "Сьогодні", передають Патріоти України.

Енергетики стверджують, що в економному режимі палива вистачить лише до кінця лютого. "2 лютого в годину ночі був відключений від мережі блок 800. Станція перейшла працювати на стару чергу – це аварійний режим для опалення Миколаївки та самої станції. Після закінчення запасів вугілля на складі настане заморожування станції і міста", – розповів керівник департаменту Слов'янської ТЕС Олександр Бездольний.

Як повідомлялося раніше, про початок блокади непідконтрольних українському уряду районів заявила група активістів, що назвалися ветеранами добровольчих батальйонів "Донбас" і "Айдар". У той же час, перший командир батальйону "Айдар" Сергій Мельничук спростував наявність у лавах активістів справжніх айдарівців. На його думку, це колишні контрабандисти, які намагаються повернути під свій контроль потоки нелегальних вантажів.

За словами директора енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН Валентина Землянського, у разі повного блокування вугілля з ОРДЛО, запасу міцності української енергетики вистачить не більше, ніж на місяць.

Міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш заявив, що можливе блокування переміщення вантажів з вугіллям з непідконтрольних українському уряду районів Донбасу може призвести до відключення електроенергії по всій території України. Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом блокування залізниці в Луганській області.

Зазначимо, що блокада неминуче призведе не тільки до віялових відключень, але і до недоотримання коштів в бюджет. Альтернатива – вугілля з Росії. Купівля вугілля в Росії можлива тільки за валюту за високою ціною, що неминуче призведе до зростання курсу. Більш того, блокада апріорі незаконна і завдає удару по інвестклімату країни, а це вже не короткострокові проблеми для країни, а збиток на роки. У підсумку – Росія виграє, Україна програє.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...