Перспективна розробка: Українці створили ультрасучасний шолом для танкістів (фото)

Такий шолом повинен допомогти танковому екіпажу орієнтуватися в ситуації, яка відбувається за межами бронемашини.

Фото:LimpidArmor

Українська команда LimpidArmor створила шолом доповненої реальності з окулярами Microsoft HoloLens на допомогу танкістам. Він дозволить танковому екіпажу краще бачити обстановку зовні. Крім цього система може також розпізнавати танки і повідомляти екіпажу, де вони знаходяться. Компанія вже встигла заявити про себе на весь світ і навіть бере участь в Технічному комітеті НАТО, де разом з іншими розробниками подібних систем працюють над стандартами систем доповненої реальності для наземної техніки, зазначають Патріоти України.

СЕО LimpidArmor Михайло Гречухін каже, що використання цивільної технології в розробці для військових - це одна з основних відмінностей української компанії від іноземних конкурентів. За його словами, зарубіжні компанії займаються конкретно військовими розробками і вони відразу інтегрують свої системи в уже і без того сучасну військову техніку. Система ж українців більш гнучка, і може застосовуватися до будь-якого танка, навіть радянського. І за рахунок цього, вона дешевша від пропозицій конкурентів.

Пристрій LimpidArmor починався зі звичайної системи 3D-огляду на 360 градусів. Він складається з декількох камер, які встановлюються зовні танка, сервера, який обробляє картинку і склеює її, і шолома з окулярами Microsoft, який транслює користувачеві оглядову панораму. Все це пов'язано кабелями, і підключено до самого танка, від силової установки якого живиться весь пристрій.

Тепер же, крім огляду, шолом може показувати членам екіпажу інформацію з бортових систем - запас бензину, снарядів, швидкість тощо. Причому шолом можна налаштувати під потреби конкретного члена екіпажу. Наприклад, механіку-водієві не потрібен прицільний комплекс, а командиру танка - інформація про швидкість, пояснює Гречухін.

Зараз команда також навчає свою систему розпізнавати об'єкти. І вона вже вміє з точністю до 90% визначити танк. Поки що рано говорити про те, щоб система відрізняла свої танки від чужих. Але СЕО LimpidArmor каже, що якщо інтегрувати їх систему з системами управління боєм, наприклад НАТО, то вона зможе розуміти "хто є хто".

У майбутньому вся ця розробка, за словами Гречухіна, стане автоматизованою системою підказок для оператора.

У листопаді минулого року компанія отримала інвестиції від українського інвестора - понад 100 тисяч доларів. Однак для промислового масштабування проекту потрібні ще гроші. Зараз, за словами Гречухіна, команда веде переговори про інвестиції з західними інвесторами. А також знайшла зацікавленого замовника з Близького Сходу, який планує модернізувати свою бронетехніку і розглядає інвестиції в українську команду, щоб потім отримати їх систему за нижчою ціною.

Фінальний продукт планують випустити восени цього року. В крайньому випадку - до кінця 2018-го.

Своїми покупцями команда LimpidArmor вважає ринки, де багато радянської або західної, але вже не нової техніки. Це Близький Схід, Африка, Східна Європа. "Ми можемо досить бюджетно її модернізувати і зробити конкурентоспроможною", - говорить Михайло Гречухін. Розробкою українців також цікавилося і Міноборони України. Воно писало розробникам офіційні листи, де виражало зацікавленість їх системою.

Гречухін каже, що наші збройні сили точно отримають розробку LimpidArmor. Але припускає, що швидше за все на волонтерських засадах, оскільки не впевнений, що Міноборони зможе виділити на закупівлю системи необхідну суму.

Крім цього українська команда планує комерційний проект з "Укроборонпром". Держконцерн, за словами Гречухіна, зацікавлений встановити їх систему на експортні зразки техніки. І зараз сторони вирішують, в якому форматі працювати.

Разом з хардверних частиною українці планують продавати послуги підтримки та оновлення софта, який є важливою частиною установки, а також аналітичні сервіси.

Джерело: Ліга.Бізнес

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...