Підступні скрепи збувають з рук "стріляні гільзи": Росія депортує до України артилериста "ЛНР", незважаючи на волання, що його там вб'ють

Російські суди збираються видати Україні близько двох десятків бойовиків, що воювали в Донбасі проти ЗСУ.

Бойовики не підозрювали, що потім росіяни будуть депортувати їх у Київ. Фото: ukr.media.

Російський суд збирається депортувати в Україну бойовика Володимира Веклича, який воював за "ЛНР" в бригаді «Привид». Приводом для висилки стала відсутність реєстрації в Санкт-Петербурзі, де Веклич останнім часом працював на будівництві. За відсутність реєстрації бойовика засудили до штрафу і висилки в країну проживання. Про це пише російське видання «Комсомольська правда», передають Патріоти України.

На даний момент Веклича тримають в спецприймальнику для іноземних громадян. У суді він пояснював, що був в "ЛНР" артилеристом і що в Києві його будуть судити за сепаратизм і тероризм, проте суд не прийняв до уваги ці аргументи. Бойовик розповів, що приїхав в Росію після того, як отримав поранення і вирішив зав'язати з війною. У Петербурзі він спробував зареєструватися для участі в програмі «Співвітчизники», але з усіх регіонів його погодився прийняти тільки Забайкальський край, і Веклич збирав гроші (проїзд до місця - за свій рахунок), щоб доїхати туди, заробляючи на будівництві.

У коментарі журналістам, голова організації «Союз політемігрантів України» Лариса Шеслер розповіла, що російські суди збираються видати Україні близько двох десятків бойовиків, що воювали в Донбасі проти ЗСУ. «Зимой из России чуть не выслали ополченца Костина, мы снова писали письма. Сейчас в Татарстане сидит ополченец Воронцов, его точно так же, как Веклича, уже приговорили к депортации… А всего таких случаев более двадцати! Нужен единый орган, занимающийся проблемами украинских беженцев и ополченцев», — розповіла Лариса Шеслер.

«Им, по-советски, кажется, что Москва — столица их Родины, и всех, восставших против бандеровского переворота, она примет, ведь так писали в СМИ? А, в реальности, миграционные законы жесткие, да и чиновники…» — пише «Комсомолка».

Про те, що Росія висилає назад в Україну бойовиків, обдурених її ж власною пропагандою, також написало видання «Московський комсомолець». Там теж описується випадок Веклича. «Он действительно является украинским гражданином, постоянно зарегистрированным вдалеке от "ДНР" и ЛНР — на Западной Украине. А посему ему назначили стандартный штраф в пять тысяч рублей и административное выдворение за пределы Российской Федерации, а до момента выдворения временно поместили в спецучреждение временного содержания иностранных граждан УФМС России по Санкт-Петербургу и Ленинградской области, что расположено в Красном Селе, — здесь обычно сидят те, кто нарушил паспортный режим», — пише видання.

Журналісти також повідомляють, що разом з Векличем в спецприймальнику знаходиться також бойовик «Цитаделі» В'ячеслав Єгоров, якого також збираються вислати в Україну. «Если бы меня согласились вернуть, к примеру, через Донецк или Луганск. Но по закону отправить могут только в Киев, в столицу. А там что — в аэропорту уже спецслужбы караулят, известное дело; троих наших депортировали так из России, и с тех пор о них ничего не известно» — поскаржився журналістам Єгоров.

Про те, що Росія вже видала Україні кількох сепаратистів, які воювали на Сході за «русский мир», розповідав журналістам «Московського комсомольця» і один з організаторів війни на Донбасі Олександр Бородай. «На самом деле проблема есть, и случаи подобной депортации не единичны. Просто о них не говорят. Я могу назвать как минимум десяток похожих инцидентов», — заявив він.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...