Погана новина: У сирійській війні відбувся вирішальний перелом, - американська розвідка

Звільнені військові ресурси Москва незабаром зможе перекинути у будь-яку іншу "гарячу точку".

Путін і Асад. Ілюстрація:rferl.orgАмериканська розвідспільнота прийшла до висновку, що в ході конфлікту в Сирії був досягнутий "вирішальний перелом" на користь президента Башара Асада, і що сирійська опозиція, яку підтримують США, "ймовірно, вже не здатна" повалити його. Таке визнання міститься в доповіді "Оцінка всесвітніх загроз розвідувального співтовариства США", несекретна версія якого була опублікована у вівторок Управлінням директора з національної розвідки. Про це пише Голос Америки, передають Патріоти України.

"Сирійська опозиція, яка бореться вже протягом семи років, ймовірно, вже не здатна повалити президента Башара Асада або подолати своє зростаюче відставання у військовому плані", - йдеться в 28-сторінковій доповіді. - Однак повстанці, ймовірно, мають у своєму розпорядженні достатні ресурси, щоб підтримувати конфлікт принаймні протягом наступного року".

У документі вказується, що "в ході конфлікту було досягнуто вирішального перелому на користь сирійського режиму, що дозволяє Росії і Ірану ще більше закріпитися в цій країні".

З точки зору американської національної розвідки, Москва, "ймовірно, не зможе змусити президента Асада піти на політичне врегулювання, яке, на його думку, може значно послабити його позиції".

У доповіді наголошується, що хоча Асад може взяти участь в мирних переговорах, він навряд чи піде на "серйозні поступки" опозиції.

Розвідтовариство вважає, що Росія та Іран планують довгострокову присутність в Сирії, домагаючись прав на розміщення своїх баз і контрактів на проведення відновлювальних робіт і освоєння нафтогазових ресурсів.

Документ також містить прогнози, пов'язані з Росією і колишнім Радянським Союзом. Наприклад, аналітики з американської розвідки, як і багато інших, очікують, що Володимир Путін переможе на майбутніх президентських виборах 18 березня.

"Протягом його ймовірного наступного терміну на посаді президент Володимир Путін буде покладатися на агресивну і опортуністичну зовнішню політику для досягнення результатів за межами кордонів Росії", - йдеться в документі.

Що стосується України, то розвідспільнота сфокусувала свою оцінку погроз не на конфлікті на сході країни, а на "ризик внутрішньої нестабільності" в колишній радянській республіці.

«В Україні зберігається ризик внутрішньої нестабільності, якою може скористатися Росія, щоб підірвати прозахідну орієнтацію Києва, - наголошується в документі. - Ці фактори загрожують відновленню економіки України, яке почалося, і можуть призвести до змін в її зовнішній політиці, які ще більше посилять напруженість між Росією і Заходом".

Автори доповіді припускають, що «масове розчарування темпами реформ, зниження рівня життя, відчуття погіршення ситуації з корупцією та політична поляризація напередодні запланованих на 2019 рік виборів президента і законодавців можуть призвести до проведення дострокових виборів».

«Тупикова ситуація» з конфліктом на сході України, ймовірно, збережеться, прогнозують укладачі доповіді, відзначаючи, що "великий наступ кожної зі сторін в 2018 році малоймовірний".

У документі вказується, що Києву «майже напевно не вдасться повернути під свій контроль контрольовані Росією райони на сході України в 2018 році».

Порушуючи тему санкцій, введених проти Росії у зв'язку з анексією українського Криму, американська розвідспільнота прийшла до висновку, що "Кремль справляється з санкціями на їх існуючому рівні".

Розвідка попереджає, що «напруженість навколо спірного Нагірного Карабаху може вилитися в великомасштабний військовий конфлікт між Вірменією і Азербайджаном, що може спонукати Росію підтримати свого регіонального союзника», тобто Вірменію.

"Небажання обох сторін йти на компроміс, посилюваний внутрішній тиск, неухильна модернізація азербайджанських збройних сил і закупівля Вірменією нової російської техніки є факторами, які зберігають ризик великомасштабних ворожих дій в 2018 році", - йдеться в документі.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...