Повсюди іржа та нестерпний сморід: Що відбулося з екологією на півночі окупованого Криму (відео)

​На забруднення повітря скаржаться жителі Армянська, Красноперекопська та Джанкоя.

Наслідки катастрофи в Армянську. Фото:0332.ua

Мешканці півночі анексованого Криму вже другий тиждень потерпають від смердючого та задушливого запаху. На забруднення повітря сірчаною кислотою скаржаться жителі Армянська, Красноперекопська та Джанкоя. Крім того, ситуація почала розповсюджуватися і на материкову частину України, зазначають Патріоти України.

З'явилася інформація про ймовірні причини та перебіг ситуації, яка вилилася в екологічну катастрофу.

Що відбувається

Перше повідомлення про події, які становлять екологічну загрозу окупованим територіям, з’явилося 27 серпня. Тоді так званий віце-прем'єр Криму Ігор Михайличенко заявив, що у місті Армянськ на півночі анексованого Росією Криму стався викид невідомої речовини. Через це будинки, дерева та трава покрилися маслянистим нальотом, який мав жовтуватий відтінок.

Згодом стало відомо, що на забруднення повітря сірчаною кислотою скаржаться жителі не тільки Армянська, а і Красноперекопська та Джанкоя. У містах вирує смердючий та задушливий запах. У жителів фіксують схожі алергічні симптоми: нудота, печіння в носоглотці та неприродна спрага. Автівки, побутові прилади, меблі та дитячі майданчики взялися іржею або ж сіро-зеленим нальотом.

У Херсонській області українські прикордонники також виявили токсичні речовини у повітрі. Як повідомив помічник голови Держприкордонслужби Олег Слободян, прилади показали перевищення вмісту хімічних речовин (токсичні промислові речовини).

"Сьогодні, близько 15 години, під час вимірювання хімічного складу повітря прикордонники Херсонського загону виявили наявність хімічних речовин в повітрі", - написав він.

4 вересня глава окупаційної влади півострова Сергій Аксьонов заявив, що з міста Армянськ через забруднення повітря нібито планують вивезти дітей шкільного та дошкільного віку. За його словами, евакуйованих планують направити до місцевих санаторіїв. Окрім цього, в Армянську планують оголосити канікули на два тижні для шкіл і дитячих садків "з попереджувальною метою".

При цьому так звана влада вважає, що підстав для введення надзвичайного стану поки немає.

Причини катастрофи

- Підприємство Фірташа "Кримський титан"

Місцеві мешканці та представники так званої адміністрації вказують, що забруднення повітря трапилося через викиди хімічного підприємства "Кримський титан", що належить українському олігархові Дмитру Фірташу. Своєю чергою, інтенсивність випарів стала наслідком нестачі води у водосховищі. Директор заводу Андрій Акулов оголосив, що готовий співпрацювати з "владою".

Згідно з твердженням російських окупантів, нестача води для заповнення відстійників, мовляв, призвела до надмірної концентрації кислоти, що стало причиною отруєння околиць.

"Прокуратура" міста Армянськ пообіцяла винести стосовно керівництва філії ТОВ "Титанові інвестиції" подання про усунення порушень. Також розглядається питання щодо притягнення підприємства до адміністративної відповідальності.

Виробничий комплекс заводу "Кримський титан" в Армянську орендує ТОВ "Титанові інвестиції". Як писали ЗМІ, компанія була створена Фірташем у червні 2014 року для того, щоб діяльність свого заводу в Армянську підлаштувати під російське законодавство.

Від жовтня 2016 року ТОВ "Титанові інвестиції" перебуває під українськими санкціями.

- Спроба виселити "нелояльне населення"

Своєю чергою, за інформацією експерта фонду "Майдан закордонних справ" Юрія Смєлянського, деякі колишні працівники "Титана" з великим стажем роботи на цьому виробництві впевнені, що такого масштабу аварії бути не може.

"У свою бутність роботи протягом 10 років в північних районах Криму можу згадати кольоровий сніг, дощ, після якого сохли і згорталися листя та гинули овочеві культури на городах. Все це пов'язували з викидами хімічних заводів Красноперекопська і Армянська. Але щоб протягом двох тижнів накопичувалися наслідки аварії на будь-якому заводі, не пам'ятаю", – цитує автор одного з працівників в статті для видання "Обозреватель".

За його словами, ті ж колишні працівники пов'язують те, що сталося, з перебуванням в Криму російської окупаційної армії.

"Неодноразово ми говорили про те, що політика окупаційної влади в Криму направлена на видавлювання жителів окупованого Криму – громадян України з місць постійного проживання", – наголосив він.

- Тестування хімічної зброї

Деякі експерти не виключають, що на території "Кримського титану" могли зберігатися бойові отруйні речовини російської армії або могли проводитися їхні тестування. Про це заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров.

"Ми вважаємо, що найбільш об’єктивною може бути інформація, якщо туди допустять організації з захисту від хімічної зброї і ми вважаємо, що МЗС України має запросити туди ці організації", – зазначив він.

Він також наголосив, що напередодні зими жодне з водосховищ Криму не має мінімального запасу води. Саме тому, за його інформацією, місцева "адміністрація" намагається домогтися від України, щоб воду по Північно-Кримському каналу пустили під будь-якими приводами.

"Для цього вони почали використовувати екологічну ситуацію, пов’язану з Армянськом. Але зараз вони вже говорять про те, що сталася виробнича катастрофа", — сказав він.

Чубаров також додав, що єдиним ефективним заходом для запобігання отруєнню навколо заводу "Кримський титан" є деокупація Криму та повне припинення українською владою діяльності цього заводу.

Джерело: ТСН.ua

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...