Права на проживання чи працевлаштування не буде: У МЗС пояснили, як діятиме безвіз з ЄС для українців

Перевищення дозволеного строку перебування може стати причиною відмови у в’їзді до держав-учасниць Шенгенської угоди у майбутньому.

Навіть безвіз вимагає виконання певних правил. Ілюстрація: Lowcost Avia.

Перевищення дозволеного строку перебування може стати причиною відмови у в’їзді до держав-учасниць Шенгенської угоди у майбутньому. У Міністерстві закордонних справ України пояснили, як діятиме після запровадження безвізовий режим з Європейським Союзом для українців. Про це йдеться у повідомленні департаменту консульської служби МЗС України у соціальній мережі Facebook, передають Патріоти України.

Насамперед українські дипломати розповіли, коли очікувати запровадження ЄС безвізового режиму для України після схвалення усіх необхідних рішень. "Рішення про запровадження безвізового режиму буде опубліковано та набере чинності через 20 днів після публікації в "Офіційному журналі ЄС" (цей час є об’єктивно необхідним для повідомлення прикордонних служб держав-членів ЄС про запровадження безвізового режиму поїздок громадян України)", - заявили у МЗС.

Також дипломати розповіли про те, якими будуть умови безвізового режиму для громадян України. "Після запровадження безвізового режиму громадяни України зможуть подорожувати до держав-учасниць Шенгенської угоди без необхідності отримання в’їзної візи держави призначення. Безвізовий режим дозволятиме короткотермінове перебування в державах-членах ЄС (за виключенням Великобританії та Ірландії) та інших державах-учасницях Шенгенської угоди до 90 днів протягом 180 днів", - йдеться у повідомленні.

У МЗС звернули увагу, що перевірити сукупний строк перебування особи в ЄС можна за посиланням. "Безвізовий режим також не означатиме права на проживання чи на працевлаштування в ЄС", - наголосили дипломати. Водночас в українському зовнішньополітичному відомстві розповіли про умови та вимоги, якщо особі необхідно перебувати в країнах Шенгену довше, ніж 90 днів. У разі, якщо особі необхідно перебувати в ЄС більш тривалий час, їй необхідно буде оформити візу.

"Перевищення дозволеного строку перебування може стати причиною відмови у в’їзді до держав-учасниць Шенгенської угоди у майбутньому. У разі необхідності більш тривалого перебування на території Шенгену, громадянин України повинен звернутись до консульства відповідної країни з метою оформлення візи належного типу", - заявили дипломати. Якщо про те, що сукупний строк перебування може перевищити 90 днів протягом 180 днів, стало відомо до початку поїздки, необхідно якнайшвидше звернутися до консульської установи держави призначення з метою отримання консультації та, залежно від випадку, оформлення візи необхідного типу.

"Якщо про ризик перевищення дозволеного строку стало відомо після початку подорожі, вам необхідно невідкладно звернутися до міграційних органів влади держави перебування для отримання консультації та врегулювання вашого міграційного статусу", - додається в повідомленні. У виключних випадках термін перебування може бути подовжено, наприклад, у разі необхідності термінового лікування, стихійного лиха, виникнення інших непереборних обставин.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...