Прогнози на 2016 рік: війна на Донбасі перетвориться на тривалий заморожений конфлікт, - експерти

Санкції Заходу проти Росії залишаться в силі, якщо Москва не доведе, що готова допустити спостерігачів ОБСЄ на кордон з Україною і відмовитися від контролю цієї ділянки. Однак більшість експертів упевнені, що Москва контроль над кордоном не віддасть.

ВІйна на Донбасі у наступному році може перерости в заморожений конфлікт. Ілюстрація:espreso.tv

Війна у Східній Україні в 2016 році стане довгостроковим замороженим конфліктом з менш інтенсивними боями, ніж були в 2015 році, але з періодичними сутичками між українськими військовими та проросійськими бойовиками. Про це йдеться в доповіді з прогнозом на 2016 рік впливової американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, передають Патріоти України.

Основою дипломатичних переговорів з вирішення конфлікту залишаться Мінські угоди, проте сторони "будуть по-різному їх інтерпретувати", що стане перешкодою на шляху врегулювання ситуації в Україні, впевнені аналітики.

У доповіді також говориться, що санкції Заходу щодо Росії залишаться в силі і в наступному році, якщо Москва не доведе, що готова допустити спостерігачів ОБСЄ на кордон з Україною і відмовитися від контролю цієї ділянки. При цьому експерти "практично впевнені", що цього не трапиться.

Експерти попереджають, що не тільки бойові дії будуть серйозною проблемою Києва. Зокрема, в Stratfor попереджають, що "ультраправі та націоналістичні групи будуть продовжувати підривати українську владу".

Вони також будуть перешкоджати можливим політичним поступкам Києва сепаратистам. Ці процеси будуть гарантувати, що "Донецьк і Луганськ залишаться поза політичним контролем Києва".

На думку аналітиків, непопулярність "болючих заходів жорсткої економії", повільні темпи правової та судової реформи можуть призвести до "серйозних потрясінь у Києві в 2016 році", що може призвести до відставки прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

"Тим не менш, президент України Петро Порошенко, швидше за все, буде підтримувати прозахідний курс Києва. Доступ до фінансової підтримки з боку Заходу і підтримки безпеки з боку НАТО і США, зокрема, є ключовими для виживання українського уряду", - зазначають американські аналітики .

Після падіння в році, що минає на 10% економіка України почне у 2016 році повільно відновлюватися, але збережеться висока інфляція і безробіття, що буде "стимулювати протестні настрої населення".

Експерти прогнозують подальше ослаблення економічних зв'язків між Києвом і Москвою. У Stratfor вважають, що Київ завдяки торговельній угоді з Європейським союзом, яке набуде чинності 1 січня 2016 року, поступово переорієнтовує економіку і широкі стратегічні інтереси на Захід.

тестова стаття з фокус.юа

середа, 8 травень 2024, 17:21

з https://focus.ua/uk/voennye-novosti/643725-zs-rf-zahopili-she-dva-naseleni-punkti-donechchini-i-prosuvayutsya-na-pivdni-deepstate-karta. RU. РОЗДІЛИ. МАТЕРІАЛИ. Підтримайте нас. ВОЄННИЙ ФОКУС РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКА ВІЙНА БИТВА ЗА ДОНБАС. Українські вій...

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...