"Просто деньги кончились": Росія йде з Байконуру

А тим часом космодром "Восточный", на котрий витратили "космічні" кошти, до ладу так і не доведений, і навіть якщо вдасться його довершити, запуски коштуватимуть там дорожче, ніж з Казахстану.

Ілюстрація:flickr

Космічна програма Астани передбачає повну відмову РФ від оренди космодрому "Байконур". Росія відмовилася від частини взятих в оренду земель на космодромі "Байконур". Близько 11,6 тисячі гектарів землі було передано владі Казахстану. Інформація про це у вівторок, 14 листопада, була опублікована на сайті міністерства оборонної й аерокосмічної промисловості Казахстану, передають Патріоти України з посиланням на DW.

"Згідно з документом, з російської оренди виведено 11,6 тис. гектарів землі поблизу селищ Акай і Торетам і передано Кизилординській області для подальшого розвитку на ній соціально-економічної інфраструктури", - повідомила прес-служба відомства.

Протокол про внесення до договору оренди комплексу Байконур був підписаний першим заступником гендиректора державної корпорації "Роскосмос" Олександром Івановим і першим віце-міністром сільського господарства Казахстану Кайратом Айтугановим. Підписання відбулося в ході Форуму міжрегіонального співробітництва, яке відбулося 8-9 листопада в Челябінську.

Росія уклала з Казахстаном договір оренди космодрому Байконур ще в 1994 році. Вартість річної оренди становить 115 млн доларів на рік, на експлуатацію космодрому РФ витрачає близько 5 млрд рублів на рік.

У 2004 році оренда космодрому була продовжена до 2050 року. У 2010 році Астана затвердила нову космічну програму на чотири роки, яка передбачала поступову передачу Байконура в повне володіння Казахстану.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...