Протести під Радою: "Суд не давав поліції дозволу демонтувати наметове містечко" - Найєм (документ)

На думку нардепа, з огляду на безліч факторів, зокрема відсутність відкритих кримінальних справ, "можна зробити логічний висновок, що утримання громадян на колінах не було ні пропорційним, ні необхідним".

Поліція демонтувала наметове містечко протестувальників біля ВР 3 березня. Фото:DW

У визначенні Печерського райсуду Києва, на підставі якого співробітники Нацполіціі 3 березня 2018 року провели зачистку наметового містечка протестувальників під Верховною Радою, немає ні слова про необхідність демонтажу наметів. Про це у своєму Facebook написав народний депутат Мустафа Найєм, посилаючись на текст відповідного судового рішення, інформують Патріоти України.

Парламентарій зазначає, що, згідно з документом, суддя "дав слідчим дозвіл на огляд приміщення та іншого майна в наметовому містечку з метою знайти причетних до нападу на поліцейських двома днями раніше, а також предмети, якими це було скоєно".

При цьому в ухвалі суду "чітко вказується, що огляд приміщення повинен проводитися за нормами ст. 237 КПК", додав Найєм.

"Ні вищевказана стаття кодексу, ні будь-які інші правила обшуку і огляду не передбачають знесення приміщення або майна", - зазначив він.

Найєм також послався на ст. 208 КПК, згідно з якою затримання громадян під час обшуку можливо лише в тому випадку, "якщо особу застали під час замаху або вчинення злочину, або безпосередньо після вчинення злочину, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі".

В такому випадку поліцейські "повинні були зафіксувати ці факти", і не пізніше ніж через добу прокурор або слідчий "зобов'язані були внести відповідні відомості в ЄРДР", підкреслив нардеп.

"Згідно з офіційними даними, в суботу було затримано 111 осіб та складено всього чотири протоколи про адмінпорушення. Оскільки інші провадження досі не розпочато, очевидно, що у поліції немає доказів вчинення інших злочинів", - резюмує Найєм.

На підставі цього депутат робить висновок про "протизаконність" затримань під Радою 3 березня.

"Єдиний статус, який могли мати затримані на колінах, - це свідки. Але в законодавстві немає жодної норми, яка б давала право правоохоронним органам затримувати свідків події", - зазначив він.

На думку Найєма, з огляду на безліч факторів, зокрема відсутність відкритих кримінальних справ, "можна зробити логічний висновок, що утримання громадян на колінах не було ні пропорційним, ні необхідним".

Як відомо, 3 березня 2018 року поліція зачистила наметове містечко протестувальників під Верховною Радою. Під час зіткнень правоохоронці затримали понад 100 осіб.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...