Родина шведського дипломата Валленберга подала позов на ФСБ РФ, вимагаючи документи про його долю

Племінниця дипломата звернулася до Російської юридичної асоціації з проханням подати позов, тому що російська влада протягом довгих років ігнорувала численні звернення приватних та офіційних осіб, істориків.

Рауль Валленберг. Фото:njjewishnews.comРодичі шведського дипломата Рауля Валленберга, який під час Другої світової війни врятував від Голокосту приблизно 20 тис. євреїв, подали позов на Федеральну службу безпеки РФ із вимогою надати повну й нецензуровану інформацію у справі дипломата. Про це повідомляє Associated Press, передають Патріоти України.

Вважають, що Валленберг помер у радянському полоні, але коли і як – залишається невідомим.

Племінниця дипломата Марі Дюпюї звернулася до Російської юридичної асоціації з проханням подати позов, тому що російська влада протягом довгих років ігнорувала численні звернення приватних та офіційних осіб, істориків.

Шведський дипломат Валленберг із 1944 року був секретарем дипломатичного представництва Швеції в Будапешті. Він видавав місцевим євреям шведські паспорти, перешкоджаючи їх депортації до Німеччини.

Валленберг також орендував будівлі в Будапешті й оголосив їх власністю Швеції, на яку поширювався дипломатичний імунітет. У них він тимчасово розселяв євреїв.

Його діяльність торкнулася, за офіційними даними, як мінімум 20 тисяч осіб.

У жовтні 1944 року радянські війська почали операцію зі звільнення Будапешта. У січні 1945 року Валленберга викликали в штаб маршала Родіона Малиновського через підозри в шпигунстві, після чого він зник.

Спочатку в СРСР заперечували, що він перебував у полоні, але пізніше визнали, що він помер у в'язниці в 1947 році.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...