"Русь триєдина": Загиблий у Сирії "вагнерівець" був членом проросійської організації, яка досі працює у Харкові

Спільнота досі є легальною в Україні, оскільки заборонити її може лише суд за поданням СБУ.

Ліквідований у Сирії найманець із Харківщини. Фото: соцмережі.

Загиблий у Сирії російський найманець Володимир Винограденко, який мав позивний "Апостол", був активістом харківської шовіністичної організації "Русь триєдина". Як з'ясували журналісти, ця спільнота брала участь у резонансних сепаратистських акціях під час так званої "руської весни" 2014 року, щоправда вона досі діє в Україні легально. Раніше сайт "24" повідомляв, що у Сирії масово гинуть російські найманці з військової компанії "Вагнер". Згодом з’явилися інформація, що кількох із них вдалося ідентифікувати, і усі вони воювали на боці терористів на Донбасі, передають Патріоти України.

Серед жертв фігурує ім’я активіста ультраправої організації "Русь триєдина" Володимира Винограденка, який проживав у Харкові. Як повідомляє ТСН, у рідному місті бойовика переконують, що він вже давно покинув територію України та до цього часу не з’являвся. Крім того, священнослужителі із сусіднього з його будинком храму зазначили, що той справді їхав воювати у так звану "ДНР", а от про подальшу його долю не здогадуються.

За словами координатора харківського Євромайдану Володимира Чистиліна, Винограденко виступав на антимайдані та "благословляв" іконою штурмовиків будівлі Харківської ОДА під час так званої "руської весни" 2014 року та був членом харківської шовіністичної організації "Русь триєдина".

"Вони фінансувалися з Росією, вони фінсувались російським консульством, і мали непогані статки. Вони були активними учасниками антимайдану, на всіх відео, світлинах є їхні прапори і конкретні персоналії", – розповів активіст.

Як підкреслюється у матеріалі, організація "Русь триєдина" є зареєстрованою у звичайній квартирі в селищі Малинівка – ця адреса збігається із місцем прописки її голови Сергія Моїсеєва. "На початках "Русь триєдина" була мирною. Метою було возз’єднання Росії, України, Білорусі в культурному плані, в плані обміну торгового. Більшість її учасників втекла з початком Майдану, а от скільки колишніх членів організації зараз воюють на боці Росії у Сирії чи на Донбасі – невідомо", – переконує співзасновниця організації Олена Борисова.

До слова, наразі спільнота досі є легальною в Україні, оскільки заборонити її може лише суд за поданням СБУ. "Коли ми говоримо про наявність сепаратистських організацій – це виключно компетенція Служби Безпеки України. Міністерство юстиції в даному випадку виконує виключно реєстраційну функцію", - пояснила заступник міністра Олена Сукманова.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...