"Русские своих не сдают" знов: Москва відмовилася від своїх кадрових армійських диверсантів, котрих полонили в зоні АТО, - Геращенко

РФ, у тому числі вустами своїх представників в Мінську, продовжує видавати бажане за дійсне й відверто брехати, що, мовляв, вона не є стороною конфлікту, що, нібито, її військових і найманців немає в Україні.

Ірина Геращенко. Фото: 112.ua.

Російська сторона в середу, 13 липня 2016 року, у Мінську на засіданні Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі відмовилася від з'ясування долі та захисту своїх військовослужбовців, узятих в полон Збройними силами України в зоні проведення АТО, повідомляє представник України в підгрупі з гуманітарних питань контактної групи Ірина Геращенко, передають Патріоти України з посиланням на українські ЗМІ.

"Під час роботи гуманітарної групи я поставила російській стороні питання, чи не хочуть вони поцікавитися своїми військовими, яких днями затримали ЗСУ. І які сьогодні дають свідчення про ведення бойових дій на Донбасі. У відповідь почула, що російських військових на Донбасі немає і представники РФ взагалі не знають, про кого йдеться... Що ж, не в перший раз російські офіцери й посадовці відмовляються від своїх солдатів, яких посилали вбивати українців", - цитують її слова українські ЗМІ.

Як вона каже, "це ми вже проходили", привівши в приклад історію з російськими спецназівцями Євгеном Єрофєєвим і Олександром Александровим. "Поки що російська сторона не висловила ніякої підтримки і інтересу до своїх затриманих вояків. Треба, щоб це знали їхні колеги та родичі, знали, наскільки "цінні" вони для своєї "великої країни", - зауважила представник гуманітарної підгрупи.

За словами Геращенко, на засіданні Тристоронньої контактної групи українська сторона в черговий раз відзначила погіршення ситуації на сході України, де щодня гинуть як військові, так і цивільні особи. "Їх вбивають з російської зброї", - наголосила вона. "При цьому РФ, у тому числі вустами своїх представників в Мінську, продовжує видавати бажане за дійсне й відверто брехати, що, мовляв, РФ не є стороною конфлікту, що, нібито, її військових і найманців немає в Україні", - говорить Геращенко.

Як повідомлялося, серед затриманих українськими силовиками в ніч з 10 на 11 липня під час нападу на позиції сил АТО поблизу села Троїцьке (Попаснянський район, Луганська область) членів диверсійно-розвідувальної групи виявився громадянин РФ з Северодвінську Архангельської області.

12 липня громадянин РФ з Північної Осетії, який знаходився в складі незаконного збройного формування "Восток" з серпня 2014-го до травня 2016 року, в тому числі воював у складі "особливого відділу республіканської гвардії" і брав участь в бойових діях під селищем Широкине, здався співробітникам Державної прикордонної служби України у вівторок вночі на КПВВ "Мар'їнка".

Україна в Мінську не отримала відповідей на пропозицію щодо обміну полоненими

На засіданні Тристоронньої контактної групи із врегулюванню ситуації на Донбасі українська сторона не отримала відповідей на свої пропозиції стосовно обміну затриманих бойовиків на військовослужбовців Збройних сил, котрі перебувають в полоні, повідомляє представник України в підгрупі з гуманітарних питань контактної групи, перший віце-спікер парламенту Геращенко.

"Щодо питання заручників, то поки що ми не отримали жодної відповіді від ОРДО на наші пропозиції передати їм 8 затриманих під Широкино диверсантів, щоб звільнити наших тяжкохворих військових, ні на пропозицію передати ОРДО 50 осіб, щоб звільнити 25 українців. Не отримали й відповіді на конкретну пропозицію щодо звільнення Володимира Жемчугова з ОРЛО", - стверджує Геращенко.

"До речі, навіть несентиментальних представників ОБСЄ вразила "гуманітарна позиція" ОРДЛО, які заявили, що на неконтрольованих територіях немає поранених і хворих, усіх вилікували, а Жемчугов (без очей, без кінцівок) - не хворий, а просто інвалід, буває", - додала представник гуманітарної підгрупи.

За її словами, також сторона окремих районів Донецької та Луганської областей відмовилася від української ініціативи проведення Дня сім'ї, "коли родичі людей, утримуваних у в'язницях по обидва боки лінії зіткнення, могли б відвідати своїх близьких". "Назвали це піаром і сказали, що усі родичі заручників і так можуть приїздити та відвідувати хлопців. Щоправда, так і не надали інформацію, де їх утримують", - зазначила Геращенко.

"Моє бачення: "Нормандська четвірка" має приділити заручникам особливу увагу і таки дотиснути РФ і бойовиків, аби всіх звільнити. Бо з ОРДЛОвськими "гуманітаріями", яких цікавить виключно амністія, питання затягується на невизначений час. А нас це не влаштовує, ми вимагаємо звільнити наших хлопців зараз", - додала представник гуманітарної підгрупи.

За її словами, на засіданні тристоронньої контактної групи в Мінську в середу ключовими питаннями були питання безпеки та контролю над кордоном. "Українська сторона зазначає, що без закриття кордону, без відновлення контролю над кордоном ми не зможемо вирішити інші питання. Адже через 400 км дірки в кордоні росіяни продовжують щодня поставляти зброю, техніку, гроші, набої "ополченцям", також перекидають своїх військових, які час від часу втрачаються в донецьких степах. А ще відверто мародерствують, вивозять обладнання з українських підприємств і шахт", - повідомила Геращенко.

За словами представника гуманітарної підгрупи, українську сторону також надзвичайно хвилює недопуск на окуповані території місії Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ і збільшення кількості фактів агресії та блокади роботи спостерігачів. "Не пускають СММ ОБСЄ, як і інші міжнародні організації, бо ж є що приховувати, в першу чергу російську присутність, для мене це очевидно", - заявила Геращенко.

Нагадаємо, проросійські терористичні організації категорично відмовляються від обміну полоненими доти, доки українська сторона не амністує їхніх бойовиків. Своєю чергою офіційний Київ згоден на амністію тільки після проведення в ОРДЛО місцевих виборів під контролем ОБСЄ та відновлення роботи українських судів.

Контактна група щодо Донбасу визнала необхідність співпраці з МКЧХ - представник ОБСЄ

Учасники контактної групи щодо Донбасу на зустрічі в Мінську в середу домовилися посилити співпрацю з міжнародними організаціями в гуманітарній сфері в зоні конфлікту. "Під час зустрічі визнали необхідність співпраці з Міжнародним комітетом Червоного Хреста з питання звільнення незаконно утримуваних осіб", - сказав спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдік.

Він повідомив, що в межах підгрупи було приділено також увагу ідентифікації невпізнаних тіл загиблих унаслідок конфлікту. "Обговорювалася і тема незаконно утримуваних, і ідентифікації осіб, зниклих безвісти", - сказав він. За його словами, представники бойовиків передали йому паспорт загиблого на Донбасі українця Василя Сліпака.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...