Санкції в дії, або солодке нагадування про імперію: Росія утилізує "гордість Арктики"

Особливість атомохода "Радянський Союз" в тому, що він був спроектований так, щоб за короткий час його можна було перетворити на бойовий крейсер.
"Радянський Союз" хочуть утилізувати. Ілюстрація: РИА Новости.

У РФ вирішили утилізувати російський атомний криголам «Радянський Союз». Відновлювати його не будуть, хоча раніше планувалося використовувати його в проектах із освоєння Арктики або задіяти в інтересах Збройних Сил Росії. Про це розповів генеральний директор підприємства "Росатомфлот" В'ячеслав Рукша, передають Патріоти України.

Він зазначив, що офіційний наказ уже підписаний. «Ми планували криголам до відновлення. «Радянський Союз» якраз міг бути затребуваний під шельфові проекти», - сказав Рукша. Але через дію західних санкцій щодо спільного проекту «Роснефти» і американської ExxonMobil з видобутку вуглеводнів на шельфі Карського моря криголам виявився «без роботи», - додав глава «Росатомфлота».

«Радянський Союз» - російський атомний криголам класу «Арктика». Був введений в експлуатацію в 1989 році. Особливість цього атомохода в тому, що він був спроектований так, щоб за короткий час його можна було дообладнати в бойовий крейсер.
У березні 2002 року під час стоянки криголама біля причалу в Мурманську вперше в практиці його енергетична установка була використана для електропостачання берегових об'єктів. При цьому потужність установки досягала 50 МВт. Експеримент пройшов успішно, але був визнаний нерентабельним.
Зниження обсягів робіт в Арктиці свого часу привело до того, що «Радянський Союз» залишився без завантаження, був виведений з експлуатації і стояв біля причалу. У 2014 році керівництво «Росатома» прийняло рішення до 2018 року відновити атомохід, щоб забезпечити нові російські арктичні проекти. Передбачалося, що після продовження ресурсу реакторної установки «Радянський Союз» міг би прослужити ще 20 років.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...