Що являє собою ізолятор "Американка" - найбільш закрита і таємнича в’язниця Білорусі, де тримають українського журналіста

Слідчий ізолятор білоруського КДБ у Мінську може похвалитись традиційним "сервісом" часів Сталіна. Світла майже немає, замість туалету - відро

Затриманням мирних українців в Російській Федерації нікого не здивуєш. Однак те ж саме почало відбуватися і в Білорусі. Так, в дружній країні затримали Павла Скибу – директора заводу з Костянтинівки. І ось, минулого тижня стає відомо, що вже другий місяць в мінському слідчому ізоляторі КДБ Білорусі сидить український журналіст Павло Шаройко. Про це повідомляється у сюжеті програми “Гроші“, зазначають Патріоти України.

Генерал-майор СБУ Василь Вовк пояснив, що Шаройко може бути розвідником, і те, що Україна підняла шум через арешт журналіста було неправильно.

“Ми зробили “ведмежу послугу” Павлу, тепер йому доведеться, напевно, трохи відсидіти”, – вважає Вовк.

Журналісти з’ясували, що Шаройка тримають у знаменитому ізоляторі мінського КДБ “Американка” – найбільш закритій і таємничій в’язниці Білорусі. За словами очевидця, який був у цій в’язниці, новачків поміщають у камери з поганим освітленням, через що різко падає зір.

“Вода в умивальнику тільки холодна, замість туалету – пластикове відро. При цьому ув’язненого не залишають в тиші – як тільки він розслабиться, лунає брязкіт замків або питання охорони. Після такої обробки 8 з 10 ув’язнених погоджуються співпрацювати”, – сказано в повідомленні.

Екс-голова служби зовнішньої української розвідки Микола Маломуж вважає, що у розвідку ніколи б не взяли людину, який вже була з нею пов’язана, як Шаройко.

Вовк пояснив, що навіть якби Шаройко і був розвідником, зазвичай держави вирішують такі справи “швидко і тихо”. На думку Маломужа, ситуація могла змінитися після зустрічей президента Лукашенка з президентом РФ Володимиром Путіним.

Олександр Васильєв, який отримав два роки тюрми в Білорусі за те, що виступав за чесні вибори, побував у підвалах КДБ. Він зіткнувся з системою Лукашенко заявив, що “той диктатор, навіть більше ніж Путін”.

“Між ФСБ і КДБ Білорусі укладена угода про співпрацю. На території Білорусі знаходяться підрозділи ФСБ”, – заявив Маломуж.

Крім того, журналісти вирішили дізнатися, як реагують на ФСБ звичайні громадяни. Вибрали кілька випадкових номерів і подзвонили, представившись російською службою. Люди без зайвих питань повідомили все, що цікавило журналістів-“ФСБ”

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...