Шуфрич і Бродський незаконно забудовують колишній суднобудівний центр Києва (відео)

Землекористувачі отримали формальну можливість у перспективі добре заробити на продажу житла там, де про це раніше не могло бути й мови.

Рибальський півострів. Фото: Wikimapia.

Колишній суднобудівний центр Києва – Рибальський півострів – поступово забудують житлом. Це передбачає детальний план території, затверджений Київрадою півроку тому. Однак забудова відбувається з порушеннями, а інтерес у ній мають екс-регіонал, депутат Нестор Шуфрич та екс-голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський. Про це повідомляють Патріоти України із посиланням на "Схеми", спільний проект Радіо Свобода та каналу "UA:Перший".

Перше порушення – у тому, що ДПТ Рибальського суперечить Генплану, оскільки передбачає будівництво житла там, де генеральний план до 2020 року залишав громадську забудову.

Таким чином, землекористувачі отримали формальну можливість у перспективі добре заробити на продажу житла там, де про це раніше не могло бути й мови. Проти житлової забудови Рибальського виступає експерт з містобудування, член Української академії архітектури Віктор Глеба.

"Рибальський півострів має звужений доступ комунікаційний. І замкнути цю територію житлом – це значить загнати туди 20 тисяч автомобілів. І все це при колосальному навантаженні на інженерно-транспортні комунікації, яке є вже сьогодні", – пояснив він.

Поки що єдиний будмайданчик на півострові – це територія майбутнього ЖК Rybalsky на вулиці Електриків, 23 б, яке веде ПАТ "Київський річковий порт". Цю територію Київрада 28 липня 2016 року віддала ПАТ "Київський річковий порт" в оренду. Але не для будівництва, а для "експлуатації та обслуговування майнового комплексу", який знаходився тут.

Однак попри однозначність трактування, Департамент містобудування й архітектури видав містобудівні умови та обмеження, у яких назвав цей об’єкт реконструкцією майнового комплексу під багатоквартирну забудову.

"Із легкої подачі якогось клерка Антоненко перетворює це на багатоквартирну забудову. На підставі чого? Рішення Київради є підставою для формування назви містобудівних умов. Це прописні істини", – обурюється Глеба. При цьому навіть ці містобудівні умови на реконструкцію не узгоджуються з тим, що відбувається на ділянці насправді.

За державними будівельними нормами, реконструкція – це перебудова існуючих об’єктів виробничого та цивільного призначення. Однак, відзначають журналісти, при зіставленні супутникового знімка території дворічної давнини зі свіжим, стає очевидним: про жодну реконструкцію не йдеться. Тут заливають нові фундаменти і ведуть нове будівництво.

"Схеми" надіслали запит до київського департаменту Держархбудінспекції про те, як вони оцінюють виявлені неузгодженості, але там відповіли, що "надати більш детальну інформацію не вбачається можливим, оскільки департамент не проводив перевірки дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності стосовно вказаного об’єкту будівництва".

Журналісти з’ясували, що за цим будівництвом стоять екс-регіонал, депутат Нестор Шуфрич та екс-голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський. Чверть акцій ПАТ "Київський річковий порт" належить ТОВ "Сучасне партнерство", чий екс-директор – Віктор Вікторович Сидорук – є помічником Шуфрича.

ТОВ "Сан гален холдінг", яке володіє ще 25% акцій ПАТ "Київський річковий порт", – компанія, наближена до Нестора Шуфрича. Зокрема, ця фірма має спільний телефон із Міжнародним благодійним фондом "Музей історії повітроплавання і авіації імені Сікорського", співзасновником якого є нині покійна мати Нестора Шуфрича – Шуфрич Марія Петрівна. Те, що річковий порт – це бізнес родини Нестора Шуфрича, раніше підтвердила і його прес-служба.

Однак тепер, почувши неприємні запитання про ЖК Rybalsky, Нестор Шуфрич каже, що не розібрався, і частки у "Київському річковому порту" у нього чи його родини поки нема. Мовляв, ведуться переговори. "Якщо ми ввійдемо до складу акціонерів цього підприємства, то, мабуть, ми будемо мати відношення до тих проектів, які до нього відносяться. Поки ведуться тільки переговори", – сказав нардеп.

Водночас Бродський на зауваження журналістів, що будівництво житла не відповідає рішенню Київради про експлуатацію майнового комплексу, відповів: "Я думаю, у вас не ті документи. Якщо вам цікаво, вам зателефонує юрист завтра, і все пояснить".

Наступного дня після цієї розмови до "Схем" зателефонував екс-чиновник Департаменту містобудування і архітектури, а нині представник ПАТ "Київський річковий порт" Андрій Вавриш і запевнив, що будувати житло можна, незважаючи на текст рішення Київради.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...