Скандал у Британії: історики розкрили таємниці Маргарет Тетчер

У "залізної леді" були свої скелети в шафі.

Маргарет Тетчер. Фото: joinfo.ua

Національний архів Великобританії 30 грудня 2015 року розсекретив документи, пов'язані з роботою колишнього прем'єр-міністр Великобританії Маргарет Тетчер.

Так, згідно з документами, чиновник отримала від генсека ОПЕК розкішні коштовності і не задекларувала подарунок офіційно. А для підготовки до зустрічі з Михайлом Горбачовим вона читала роман Тома Кленсі про Третю світову війну, а також намагалася вирішити долю подарованого її попереднику місячного пилу, повідомляють Патріоти України з посиланням на "Обозреватель".

Так, у жовтні 1986 року секретарі Тетчер перейнялися подарунком, який прем'єр-міністру подарував генеральний секретар ОПЕК Мана аль-Отайба під час приватного візиту. Прес-секретар прем'єр-міністра вирішив не повідомляти ЗМІ про кольє, сережки та браслети зі смарагдами і діамантами. Факт отримання коштовностей у подарунок не був підтверджений документально (тобто навіть в уряді в ньому не були впевнені). Проте в грудні на аукціоні Christie's серед іншого майна Тетчер було продано кольє зі смарагдами і діамантами (за 158 тисяч фунтів). В аукціонному каталозі нічого не повідомляється про те, як коштовності потрапили до прем'єр-міністра.

При підготовці до ісландського саміту 1986 року (зустріч між президентом США і радянським лідером із питань обмеження озброєнь) Рональд Рейган радив Тетчер прочитати "Червоний шторм піднімається" - роман Тома Кленсі про Третю світову війну між СРСР і НАТО з використанням звичайних озброєнь (в одному з епізодів роману радянський десант захоплює Ісландію).

"Президент настійно рекомендував цю книгу. Вона дає хороше уявлення про наміри і стратегії Радянського Союзу. Він явно перебував під сильним враженням від роману", - зазначив секретар Тетчер.

Крім того, Рейган намагався розвіяти тривоги Тетчер щодо СРСР (британський лідер наполягав на значущості ядерного стримування супротивника). "Росіяни не хочуть війни, вони хочуть добитися перемоги, використовуючи загрозу ядерної війни... Думаю, ми зможемо розробити стратегію проти цього", - сказав Рейган.

Прийшовши до влади, Тетчер знайшла в комірчині будинку на Даунінг-стріт чотири частинки місячного пилу, які президент США Річард Ніксон подарував у 1970 році своєму британському колезі Гарольду Вілсону. Спочатку лондонські музеї билися за право виставити ці об'єкти, але потім вони визнали їхню наукову цінність нікчемною, і місячний пил повернувся в резиденцію прем'єр-міністра.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...