Скрепам по пиці: У Раді зареєстрували проект про присвоєння аеропорту "Бориспіль" ім'я гетьмана Мазепи

Це світова традиція - називати головні повітряні ворота країни іменами видатних державних діячів.

Аеропорт "Бориспіль". Фото: ТСН.

"Під номером 4700 зареєстрували у парламенті проект Постанови Верховної Ради України "Про присвоєння імені Івана Мазепи міжнародному аеропорту "Бориспіль". У разі ухвалення Постанови повна назва має звучати "Міжнародний аеропорт "Бориспіль" імені Івана Мазепи", - написав нардеп Андрій Іллєнко на своїй сторінці у "Фейсбуці", передають Патріоти України.

Це світова традиція - називати головні повітряні ворота країни іменами видатних державних діячів. У Франції - Шарля де Голля, у США - Джона Кеннеді, в Туреччині - Мустафи Кемаля Ататюрка, в Чехії - Вацлава Гавела, в Ізраїлі - Давида Бен-Гуріона і т.д.

Гетьман Іван Мазепа - ключова постать української історії, великий державник, найвизначніший меценат своєї епохи. Покровитель науки, освіти і культури. Сучасний вигляд Софійського собору, Києво-Печерська Лавра, десятки церков по всій Гетьманщині, Києво-Могилянська академія - до цього всього доклалася його рука.

Борець за самостійність України - він присвятив своє життя побудові соборної та суверенної Української держави. Мазепа виступив проти московського імперського наступу на Україну - за що був проклятий Москвою, але став національним героєм України. Іван Мазепа - герой європейської культури. Його ім'я відоме світу завдяки таким класикам світової культури як Джордж Байрон, Віктор Гюго, Ференц Ліст, Ежен Делакруа, Юліуш Словацький та багатьом іншим.

Присвоєння імені Гетьмана головному аеропорту України - це важливий символічний крок, який зміцнить авторитет Української Держави. В тому числі і на міжнародній арені, адже ім'я Івана Мазепи відомо далеко за межами України.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...