"Словаки здатні зробити суп із чобота і буде смачно": Як живеться українці в самому серці Європи

Словаччина, як будь-яка інша слов'янська країна, зручна через легкість вивчення мови, близькість до України і схожість менталітету її жителів із нашим.

Людмила Масляєва. Фото: соцмережі.

Людмила Масляєва вже три роки живе в Братиславі. Через вигідне географічне розташування це дозволяє їй працювати в Словаччині, а вчитися в Австрії. Дівчина отримує ступінь MBA у Віденському університеті та працює в біофармацевтичній компанії. У чому вигода життя в крихітній країні, чому вона не знає, скільки платить за комуналку й у кого більше шансів знайти роботу в Словаччині - в ексклюзивному інтерв'ю "Обозревателю". Патріоти України пропонують вам ознайомитися із її розповіддю.

Історія переїзду

Подорожувати світом я почала ще зі студентських років. І вже тоді з'явилося бажання пожити десь в іншій країні. Хотілося переїхати в комфортні умови та мати впевненість у тому, що можеш себе забезпечити. Попрацювавши кілька років у міжнародних компаніях в Києві, у мене з'явилася можливість поїхати на півтора року працювати в Польщу. Так відбувся мій перший переїзд.

А в 2014 році я підписала контракт з тією ж фірмою про роботу в Словаччині. Ось так я і переїхала в країну, в якій ніколи до цього не була.

Перші враження

Словаччина дуже маленька країна в порівнянні з Україною. Тут 5,5 мільйона жителів, 500 тисяч з яких - у столиці Братиславі. Після Києва або Варшави здається, що потрапляєш в якийсь обласний центр України, а насправді це найбільше місто в країні.

Тут найбільш відомі в країні університети, театри і ресторани. Відстані в Братиславі невеликі і з одного кінця міста можна дістатися за 40-50 хвилин, з центру в аеропорт 20-30 хвилин. На початку здається, що тут можна померти від нудьги, але з часом починаєш дуже цінувати зручності маленької столиці.

Словаки - народ цілком доброзичливий і привітний, до іноземців ставляться добре (або мені завжди щастило). Більшість словаків молодше 30 говорять англійською і часто ще однією іноземною мовою. Багато з них хоча б семестр (півроку) навчалися в якійсь іншій країні. У Братиславі живе і працює дуже багато людей з інших країн особливо з Греції, Іспанії, Італії та звичайно ж з країн СНД.

Місцева природа просто приголомшлива, словаки люблять і пишаються нею. Вони часто ходять в походи, займаються альпінізмом, їздять на велосипедах. У лісах і горах маршрути для туризму розмічені для зручного переміщення. Найвідоміший гірський масив - Високі Татри, які можна відвідати і взимку, і влітку.

Розташування Братислави дозволяє за годину бути у Відні, за 2-3 години в Будапешті, за 4 години в Празі. В аеропорт Братислави літає багато бюджетних авіакомпаній і легко можна на вихідні злітати в Берлін, Лондон, Мадрид, Київ і багато інших міст. Таке розташування дозволяє легко і просто подорожувати.

Мова

Офіційною мовою є словацька. Але тут легко розуміють чеську через спільну історію та схожість мов. Досить багато словаків володіє угорською мовою через сімейні або територіальні зв'язки. Старше покоління в школі вивчало російську, і дехто говорить дуже непогано.

Я до словацької мови звикла швидко і почала добре розуміти її вже через три місяці. Але ось, щоб добре розмовляти і писати, треба вчитися досить скрупульозно. Я і зараз часто користуюся англійською, якщо є можливість.

Оренда, купівля житла

Більшість квартир здаються вже мебльованими та іноді господарі залишають все, включаючи посуд, кухонну техніку, прасувальну дошку тощо. Райони, куди ходять трамваї, вважаються більш зручними. Але система громадського транспорту добре розвинена, тому дістатися можна звідусіль.

Вартість хорошої квартири (60 кв.м.) у Братиславі може коливатися від 500 до 900 євро в залежності від району. У цю вартість входять комунальні платежі. Найчастіше при оренді житла щомісяця переводиш певну суму на рахунок власника і не маєш ні найменшого поняття скільки коштує вода, газ, електрика.

Купівля житла - задоволення не з дешевих, але отримати кредит, маючи роботу, тут досить легко. Вартість хорошої квартири (60 кв.м) - від 120 тис. євро, але іпотека може бути близько 1,5% -2,5% річних.

Робота

У Словаччині низький рівень безробіття, а в Братиславі його майже немає (3-4%). Великі компанії, такі як IBM, Lenovo, Amazon перевели сюди багато процесів з дорогої Західної Європи і США через більш дешеву робочу силу.

Інша категорія великих роботодавців - це виробники машин такі як Volkswagen, KIA, Jaguar. Компанії завжди шукають співробітників в різні департаменти. Щоб потрапити на роботу в таку компанію часто необхідний хороший рівень володіння англійською мовою.

Знання словацької звичайно ж допомагає, але не завжди обов'язкове на високому рівні. А ось без паспорта ЄС будуть проблеми. Оформлення документів на офіційну роботу може зайняти близько 6-8 місяців, якщо ви перебуваєте в Україні. Тому роботодавці не часто розглядають кандидатів поза Євросоюзом.

Їжа

У традиційній словацькій кухні переважає м'ясо і хліб, найпопулярніша страва національної кухні - бринзові галушки. Як місцеві жителі можуть їсти їх мало не щотижня і не товстіти - для мене загадка.

Словаки - великі майстри в приготуванні супів, здається, що вони можуть зробити суп з чобота і це буде смачно. У моїх фаворитах дві незвичайні та смачні страви - морквяний і бринзовий суп.

У закусках вони теж досягли успіху, тут дуже багато закусок, які потрібно мазати на хліб. Часто складається враження, що вони просто перемішують кілька інгредієнтів і все готово. Моя улюблена - це бринзова закуска, коли масло змішується з бринзою і додається перець чилі.

Ціни на продукти в порівнянні з київськими, звичайно ж вище, якісь товари можуть бути дорожчі на 50% -100%, в порівнянні з польськими на 15%-20%. Але часто бувають знижки на різні товари в тому чи іншому магазині.

Висновки

Словаччина, як будь-яка інша слов'янська країна, зручна через легкість вивчення мови, близькість до України і схожість менталітетів. Але мені здається, що переїхати сюди нелегко. Ціни в Словаччині вище, ніж у сусідній Польщі чи Чехії, а через розміри країни, потенціал для розвитку свого бізнесу досить маленький.

Але за три роки мого життя тут Словаччина перетворилася з невеликої точки на карті Європи у великий світ для мене. Коли переїздиш один, то завжди зустрічаєшся з труднощами адаптації, пошуком друзів, організацією побуту. Але якщо захотіти вчитися та розвиватися, то нова країна принесе багато позитивних емоцій. Мені ж Словаччина принесла цікаві робочі завдання, багато друзів з різних країн Європи.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...