"Сьогоднішній розбрат корисний лише третій стороні" - В'ятрович пояснив, що українців об'днує з поляками (відео)

На думку історика, Україну з Польщею об'єднує спільна загроза зі Сходу.

Володимир В'ятрович. Фото:скрін відео

Мало чути польських політиків, які розуміють, що сьогодні українці захищають не тільки кордон України, а й кордон Польщі, кордон Європи. Про це розповів директор Інституту національної пам'яті України Володимир В'ятрович в інтерв'ю журналу Країна, зазначають Патріоти України.

"Нас об'єднує спільна загроза зі Сходу, сторінки спільної історії часів Речі Посполитої. Спільна оборона українців і поляків Варшави, спільна антибільшовицька боротьба. У післявоєнний період між українським і польським антикомуністичним підпіллям було досягнуто домовленостей. Було навіть проведено кілька спільних акцій.

Одна з них відбулася в травні 1946 року, коли польські й українські підпільники разом брали Грубешів (місто у східній Польщі, розташоване на річці Гучва, за 5 км від кордону України – ред). Там була залога НКВД і Польської комуністичної безпеки. Сьогоднішній розбрат корисний лише третій стороні", - сказав він.

Третя сторона в українсько-польській історії – Росія, вважає В'ятрович.

"Але дуже спрощеним було б сказати, що цей конфлікт запустила вона. Російські агенти безперечно беруть у цьому участь. Настрої у польському політикумі є антиукраїнськими. Це дозволяє агентурі почуватися як риба в воді. Їй не вдалося запустити якісь антипольські настрої в Україні. Ми стали свідками чотирьох актів вандалізму по відношенню до польських пам'ятників на українській території. Від них відмовилися всі громадсько-політичні сили включно з ультраправими. Розслідування показали, що за ними стоять прихильники РФ.

Відрізнити агента, корисного ідіота чи людину, яка щиро вірить у велику українську загрозу майже неможливо. Можливі напади на осіб, причетних до українсько-польського діалогу. Щоб показати, що ситуація радикалізується. Ми стали свідками гучних убивств на українській території, за якими очевидно стоїть Росія. З часом це торкатиметься не тільки українсько-російських стосунків", - сказав історик.

Ситуація небезпечна, застерігає В'ятрович.

"Українські органи безпеки мають звернути на це увагу. Цього року викрили провокацію, коли ніби від імені поляків України невідомі намагалися перекрити міжнародну трасу на Львівщині. Потім виявилося, що це звичайні наймані тітушки. А новина розійшлася польськими медіа".

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...