Справа Кирила Вишинського: За що Міноборони РФ нагороджує медаллю "За повернення Криму"

​Щоб отримати таку медаль, потрібно було прямо співпрацювати з "зеленими чоловічками" під час захоплення півострова Росією.

Кирило Вишинський. Фото:УНІАН

Керівник російського інформагентства "Новости Украина" Кирило Вишинський виявився володарем двох російських нагород - медалей "За повернення Криму" і "За заслуги перед Вітчизною" I ступеня. За що він отримав їх, журналіст коментувати відмовився. Але історія цих нагород багато говорить про його ролі в російській анексії Криму. Про це йдеться на сайті Ліга.нет, передають Патріоти України.

Медаль "За повернення Криму" з'явилася в нагородній системі Міноборони Росії в 2014 році для заохочення тих, хто допомагав російській армії захоплювати півострів. Про її існування стало відомо відразу ж після так званого "референдуму".

У Міноборони Росії цю медаль не афішують. Навесні 2014 року на сайті відомства з'явилася інформація про цю нагороду, але незабаром вона була видалена і в відкритому доступі залишилися тільки документи, які встигли зберегти уважні користувачі. Згідно з положенням про медалі, затвердженим міністром оборони Росії Сергієм Шойгу, нею нагороджуються "військовослужбовці та особи цивільного персоналу Збройних сил Росії за заслуги і відзнаки, проявлені при забезпеченні заходів безпеки, пов'язаних із захистом прав і життя громадян Криму, проведенням референдуму в Криму 16 березня 2014 року, входженням Криму до складу Російської Федерації за результатами проведеного референдуму".

Медаллю "За повернення Криму", згідно з наказом Шойгу, також нагороджуються іноземні громадяни "за сприяння у вирішенні завдань, покладених на Збройні сили Росії при забезпеченні безпеки заходів в Криму". Тобто, щоб отримати таку медаль, необхідно було співпрацювати з "зеленими чоловічками" під час захоплення українського півострова.

Після того, як положення про нагороду зникло з сайту Міноборони Росії, у відомстві через підконтрольні кримські ЗМІ підтвердили описані вище формулювання.

Якою ціною в 2014-му забезпечувалася "безпека заходів в Криму", можна дізнатися з численних звітів українських і міжнародних правозахисних організацій, які в період так званої "кримської весни" зафіксували на півострові кілька сотень фактів переслідувань журналістів та проукраїнських активістів, погроз, побиття і викрадень громадян.

Історії того, у що перетворився півострів після захоплення російською армією, можуть розповісти очевидці - десятки тисяч вимушених переселенців з Криму, багато з яких втратили можливість повернутися додому. Про це слід також розпитати кримчан, які роками чекають інформації про долю своїх родичів, викрадених російськими спецслужбами і "кримською самообороною".

Медалі "За повернення Криму" в Міноборони Росії почали роздавати через тиждень після так званого "референдуму". Першими її отримали кремлівський куратор "кримської весни" - раніше представник російського президента в Криму, а нині в Північно-Кавказькому окрузі Росії Олег Белавенцев, голова контрольованого Росією уряду Криму Сергій Аксьонов, командування Чорноморського флоту Росії, російські морпіхи і колишні співробітники ліквідованого в Україні спецпідрозділу "Беркут". Серед нагороджених також колишній "народний губернатор" Севастополя Олексій Чалий і ряд чиновників Севастополя.

У цьому "почесному списку" опинився і Кирило Вишинський. Згідно з посвідченням, виданим до медалі, що було вилучено працівниками СБУ, журналіст отримав її 15 квітня 2014 року. В цей же день український парламент прийняв закон, яким оголосив Крим окупованою територією. Українські війська вже були виведені з території півострова. По суті це ознаменувало успішне для російської армії завершення операції по захопленню Криму.

Через тиждень після цього Вишинський був нагороджений ще однією російською медаллю - "За заслуги перед Вітчизною" I ступеня. Згідно з указом Путіна, нею нагороджують громадян Росії "за особливо видатні заслуги перед державою, пов'язані з розвитком російської державності, досягненнями в праці, зміцненні миру, дружби і співпраці між народами, значний внесок в справу захисту Вітчизни".

Як вдалося з'ясувати ЗМІ, нагороду Вишинський отримав (як представник ВГТРК) в числі 300 журналістів з засекреченого указу Путіна, яким навесні 2014 року нагородили за "високий професіоналізм і об'єктивність у висвітленні подій в Криму". Російська влада оцінили роботу цих журналістів вище, ніж заслуги двох десятків кримських чиновників і депутатів, які підтримали анексію Криму. Останнім роздали ордени лише II ступеня.

І навіть після цього, як бачимо, Кирило Вишинський мав можливість чотири роки вільно "служити Батьківщині". З Києва.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...