Суд у Харкові оштрафував пенсіонера за розробку тепловізора для китайців

Харківський суд виніс вирок обвинувачуваному, за яким він зобов’язується виплатити штраф у розмірі 3 400 гривень.

Московський районний суд Харкова. Фото: Судова влада України.

Московський районний суд Харкова наклав штраф на пенсіонера, який займався нелегальною розробкою космічного тепловізора у Китайській Народій Республіці. Вчений не отримав дозволу Державної служби експортного контролю на проведення робіт. Вирок опублікований на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень. Новину передають Патріоти України.

Чоловік протягом 18 років, у період з 1988 року по 2006 рік, працював у Спеціальному конструкторському технологічному бюро Фізико-технічного інституту низьких температур імені Б.І. Вєркіна Національної академії наук України, що розташований у Харкові. Протягом цього періоду він керував роботами з розробки інфрачервоного оптико-електронного тракту та кріовакуумного стенду. Після випробувань він займався створенням космічного тепловізору, який визначав балістичні ракети.

У 2015 році він отримав електронне запрошення від представника Пекінського інституту космічної механіки та електромеханіки КНР, який пропонував йому продати розробку та документацію до неї за грошову винагороду. Науковець взяв техдокументацію та вирушив до Пекіну, не задекларувавши на українській митниці документи. У Китаї він також не отримав дозвіл Держслужби експортного контролю. За кордоном чоловік займався розробкою, виробництвом та тестуванням супутника з високочутливими тепловізорами, які призначені для контролювання космічного простору. За свою роботу харківський пенсіонер отримав 1 тисячу доларів, з якої заплатив податок у розмірі 200 доларів.

Харківський суд за даним фактом виніс вирок обвинувачуваному, за яким він зобов’язується виплатити штраф у розмірі 3 400 гривень. Чоловіка судили за ч.1 ст.333 (порушення порядку міжнародних передач товарів, які належать державному експортному контролю) Кримінального кодексу України. Чоловік признав свою вину.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...