"Такої техніки немає на обслуговуванні в жодному українському автодорі": Рецепт ідеальної траси на Львівщині (відео)

Вперше 200 кілометрів міжнародної автостради віддали в обслуговування іноземній приватній компанії.

Траса "Київ-Чоп". Фото: ГолосUA.

На міжнародній дорозі Київ-Чоп створили 200 км ідеальної якості. Наприклад, рівна латка протримається щонайменше 5 років. Перед цим робітники зрізали асфальт, на якому є тільки невеличкі мікротріщини, які ледь помітні. За словами головного інженера іноземної підрядної компанії Емра Баяпана, такі дії на дорозі роблять, тому що у майбутньому з цим асфальтом будуть проблеми, тому, аби зберегти його життя, роблять цей процес. Як повідомляється у сюжеті ТСН, йдеться про ділянку від Бродів до Стрия Львівської області, передають Патріоти України.

Дорожні дороги в цьому районі області свідчать про запуск експерименту. Вперше 200 кілометрів міжнародної автостради віддали в обслуговування іноземній приватній компанії. Сім років на цьому відрізку дороги Київ-Чоп компанія має ремонтувати асфальтне покриття, наносити розмітку, чистити сніг, стригти газони, прибирати сміття, слідкувати за туалетами обабіч траси. За цю роботу виконавець отримає солідну суму в 39 мільйонів євро або один мільярд 170 мільйонів гривень від Європейського банку реконструкції та розвитку, які будуть зараховані Україні як кредит.

"Якщо, наприклад, на ділянці дороги є яма, вибоїна, то згідно наших критеріїв виконання – ми її маємо усунути протягом чотирьох-семи годин", - розповів Баяпан. Після завершення капітального ремонту різні шматки сучасної, нової автомагістралі віддавалися на утримання та обслуговування різним обласним автодорам - Київському, Житомирському, Рівненському, Львівському та Закарпатському. Проте буквально на очах траса почала зникати. Автодори, маючи жалюгідне фінансування та застарілу техніку, просто не в змозі підтримувати її в належному стані. Латання ями від Житомирського облавтодору - траса буквально пошматована тріщинами і наступна зима буде для неї справжнім випробовуванням.
"Була погана розмітка. Було багато ям, тріщини всією ділянкою, корозія, знаки всі старі. Вночі ви не можете нічого бачити сигнальних стовпів, на мостах були великі проблеми, відбійники та огорожі всі були зруйновані. Ви будете бачити різницю, коли заїдете на нашу ділянку", - повідомив представник турецької компанії-підрядника на Львівщині.

Цей пілотний проект називається - контракт ОПРС. Такі контракти діють в багатьох країнах Європи та світу. Вони практично нівелюють корупційні ризики і значно покращують якість доріг.

База турецької компанії розташована на околиці Львова. Окрім власного асфальтобетонного заводу в турків є своя лабораторія і величезне різноманіття сучасної техніки, придбаної спеціально під цей проект - більше 200 одиниць. Без техніки можна навіть і не мріяти про якісний асфальт. В підрядника є і власний центр моніторингу за 200-кілометровою ділянкою, на якій постійно чергують декілька екіпажів.
Це другий момент і причина, чому латки в іноземної компанії ідеально рівні. Асфальт високої якості - закатують багатотонним катком. Він проходить серйозне ущільнення - не ручним пресом, як це зазвичай роблять українські автодори. Окремий момент і не менш важливий - так званий автомобіль-термос, який може підтримувати температуру асфальту в 160 градусів цілий день.
Таким чином, такої техніки немає на обслуговуванні в жодному українському автодорі. Тому завантажений зранку асфальту вже за 4 години стає непридатним. Його намагаються швиденько розкидати на дорозі, аби він банально не захолов.

І нарешті найголовніше - ЄБРР не довіряє нікому і тому в цій системі є ще один елемент. Йдеться про незалежну інспекцію. За роботою турків слідкує французька компанія, що здійснює безперервний технічний нагляд, і будь-який огріх на дорозі миттєво стає відомий спеціальній інформаційній системі. Інспектор бачить якесь пошкодження полотна, фотографує, видає точні координати і у підрядника вже почався відлік до штрафу. Мова про чотири години. Якщо не ліквідовано, накладається штраф – 100 євро щодня.

Коли дефект закрито - підрядник заносить дані з фото в систему, яка припиняє нарахування штрафних балів. Далі французький інспектор оцінить ще й якість ремонту і це теж система гігантських санкцій. Якщо дефект виправлено неякісно, згідно з критеріями, які прописані в контракті ОПРС, суми штрафів просто велетенські.

Коли кожного місяця підрядник подає на виплату в ЄББР чергову суму за обслуговування, система автоматично вираховує суму штрафів. При цьому в сусідніх регіонах ситуація є геть іншою. У Рівненській області є розмітка ще з часів будівництва траси, бліді знаки, яких практично не видно. Вся траса вкрита тріщинами та будь-як залитими ямами. Ями заливають емульсією, яку утрамбовує не каток, а колеса автомобілів. Такими латками всіяна вся частина рівненської траси і за відчуттями ти їдеш по пральній дошці. Директор обласного автодору пояснює - мають лише 150 мільйонів на 5 тисяч кілометрів доріг на рік. І це в 30 разів менше, ніш мають турки, а найновішій машині виповнилось 10 років.

Наразі приймається рішення про передачу ще 434 кілометрів траси Київ - Чоп під проект ОПРС. 5 років обслуговування цієї ділянки буде коштувати 1 мільярд 800 мільйонів гривень.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...